Witaj na blogu o diecie w chorobie nowotworowej
Odpowiednia dieta w chorobie nowotworowej dobierana jest zgodnie z określonym celem w zależności od etapu choroby:
- po zachorowaniu ma mieć wzmacniający oraz prozdrowotny charakter,
- podczas leczenia chemioterapią, gdy organizm nie przyjmuje wszystkich pokarmów, ma to ułatwiać oraz dostarczać potrzebnych i łatwo przyswajalnych produktów żywieniowych,
- a podczas dochodzenia do zdrowia ma przyśpieszać regenerację organizmu.
Pozwalają na to naturalne środki, które organizm toleruje lepiej niż każdą chemię (leki). Nasz blog przybliży Ci wszystkie te kwestie i pokaże je w sposób przystępny, a jednocześnie profesjonalny.
Produkty pszczele w diecie na raka
Z badań naukowych wynika, że spośród występujących w przyrodzie substancji naturalnych, te rodzime rokują najlepiej. Dotyczy to wszystkich produktów pszczelich: miodu, kitu pszczelego (propolisu), mleczka pszczelego oraz pierzgi.
Spośród wymienionych substancji największe znaczenie ma kit pszczeli. Badania naukowe wykazały, że ma on wspomagający leczenie charakter w następujących nowotworach: glejaku mózgu, czerniaku, białaczce w raku: prostaty, trzustki, okrężnicy, skóry, piersi oraz w nowotworach ginekologicznych. Wysoka jakość nowoczesnych suplementów w diecie na raka – o tym również przeczytasz na naszym blogu. Zachęcamy do lektury.
Produkty pszczele a nowotwory
Miód to naturalna słodycz, dana nam prosto z natury. Nie od dziś wiadomo, że posiada prozdrowotne właściwości. W końcu na przeziębienie nie ma nic lepszego niż miód z cytryną lub herbata z miodem. Jest to spowodowane naturalnymi właściwościami przeciwzapalnymi i osłonowymi miodu. Najnowsze badania wykazują, że miód może również hamować rozwój niektórych nowotworów. Ale co sprawia, że miód ma działanie przeciwnowotworowe? I czy inne produkty pszczele również mogą być korzystne dla naszego zdrowia? Na początek przyjrzyjmy się dokładnie temu, co pszczoły wytwarzają. Przede wszystkim jest to właśnie miód. Ale z czego składa się miód? I czy za każdym razem miód
Przykładowy jadłospis wspomagający terapię nowotworową
W diecie przeciwnowotworowej bardzo istotne jest nie tylko dostarczanie ciału różnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach, ale także ilość posiłków i odstępy między nimi. Dla poprawnego funkcjonowania układu pokarmowego powinniśmy spożywać 5 posiłków dziennie. Przerwy między kolejnymi posiłkami muszą wynosić ok. 3-4 godziny. Planujmy swoje posiłki tak, by nie podjadać między nimi. To uniemożliwia spokojne trawienie i zachowanie balansu w organizmie. Jak powinien wyglądać przykładowy jadłospis w diecie przeciwnowotworowej? Przestawimy to poniżej. Śniadanie należy spożywać niedługo po przebudzeniu, by dostarczyć naszemu ciału energii niezbędnej na rozpoczęcie dnia. Dobrym przykładem śniadania będzie owsianka z pestkami dyni i jogurtem naturalnym oraz owocami,
Grzyby w diecie przeciwnowotworowej
W naszym kraju spożywanie grzybów, w szczególności tych leśnych, ale również hodowlanych pieczarek jest bardzo popularne. Nie jest jednak szczególnie bezpieczne. Bardzo wiele jadalnych grzybów ma swoje trujące odpowiedniki, które są łudząco podobne do grzybów jadalnych, jednak ich spożycie może skończyć się uszkodzeniem wątroby, mózgu a w najgorszym wypadku nawet śmiercią. Jeżeli nie jesteśmy pewni, że rozpoznamy grzyby, które mogą nam zaszkodzić, lepiej zdać się na tych, którzy wiedzą to lepiej i kupować grzyby w sklepie. Czy jednak grzyby mają jakąkolwiek wartość odżywczą? I jaka jest rola grzybów w diecie przeciwnowotworowej? W laboratoryjnych badaniach na hodowlach komórek nowotworowych wykazano, że
Orzechy i nasiona w diecie wspomagającej terapię nowotworową
Odpowiednia dieta to niezwykle ważny czynnik, jeśli chcemy zapobiegać powstawaniu nowotworów. W naszych posiłkach nie może brakować warzyw, ryb, i tłuszczy. Ale nie powinniśmy zapominać także o dobroczynnym wpływie orzechów i różnych nasion. Nie od dziś wiemy, że nasiona działają pozytywnie na nasz układ pokarmowy za sprawą zawartości dobroczynnego błonnika. Dzisiaj zastanowimy się czy orzechy i nasiona mają jeszcze jakieś prozdrowotne właściwości? I przede wszystkim jak, poza właściwościami błonnika, orzechy i nasiona działają w diecie przeciwnowotworowej? Witamina E w orzechach i nasionach Orzechy i nasiona są przede wszystkim źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT) oraz witaminy E. Witamina E jest jednym
Oleje roślinne w diecie nowotworowej
Wydawać by się mogło, że tłuszczów powinniśmy unikać, a nie wprowadzać je do naszej diety. Czy takie myślenie jest słuszne? Absolutnie nie. Tłuszcze stanowią istotny element piramidy żywienia i są niezmiernie ważne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Okazuje się jednak, że nie wszystkie tłuszcze są nam niezbędne i nie wszystkie są zdrowe. Które tłuszcze są istotne w diecie nowotworowej? Które powinniśmy wykluczyć? Odpowiedzmy sobie najpierw na to pierwsze pytanie. Które tłuszcze powinniśmy wybierać w diecie nowotworowej? Przede wszystkim musimy dbać o odpowiednią ilość spożywanych olejów i tłuszczy roślinnych. Są one źródłem potrzebnych nam wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT), witaminy E oraz fitosteroli.
Jak pomógł mi miód Medical Honey – relacja klienta stosującego miód od roku
W mojej rodzinie od kiedy pamiętam występowało wiele chorób przewlekłych. Babcia z cukrzycą i nadciśnieniem, dziadek z miażdżycą i chorobą wrzodową żołądka, która ostatecznie doprowadziła do nowotworu. I nie był to jedyny nowotwór, potrafię od ręki wymienić jeszcze przynajmniej trzy przypadki jedynie w najbliższej rodzinie. Czy moja rodzina jest dotknięta jakąś plagą chorób? Nie sądzę, ale wiem skąd wzięła się przynajmniej ich część. Nikt o siebie nie dbał – jedzenie musiało być tłuste i do syta, obiad bez mięsa to nie obiad, a że mięso było drogie, to nie zawsze było dobrej jakości. Jedzenie byle jak i byle czego. W