Shopping Cart

Dieta w chorobie nowotworowej – BLOG

Witaj na blogu o diecie w chorobie nowotworowej

Odpowiednia dieta w chorobie nowotworowej dobierana jest zgodnie z określonym celem w zależności od etapu choroby:

  • po zachorowaniu ma mieć wzmacniający oraz prozdrowotny charakter,
  • podczas leczenia chemioterapią, gdy organizm nie przyjmuje wszystkich pokarmów, ma to ułatwiać oraz dostarczać potrzebnych i łatwo przyswajalnych produktów żywieniowych,
  • a podczas dochodzenia do zdrowia ma przyśpieszać regenerację organizmu.

Pozwalają na to naturalne środki, które organizm toleruje lepiej niż każdą chemię (leki). Nasz blog przybliży Ci wszystkie te kwestie i pokaże je w sposób przystępny, a jednocześnie profesjonalny.

Produkty pszczele w diecie na raka

Z badań naukowych wynika, że spośród występujących w przyrodzie substancji naturalnych, te rodzime rokują najlepiej. Dotyczy to wszystkich produktów pszczelich: miodu, kitu pszczelego (propolisu), mleczka pszczelego oraz pierzgi.

Spośród wymienionych substancji największe znaczenie ma kit pszczeli. Badania naukowe wykazały, że ma on wspomagający leczenie charakter w następujących nowotworach: glejaku mózgu, czerniaku, białaczce w raku: prostaty, trzustki, okrężnicy, skóry, piersi oraz w nowotworach ginekologicznych. Wysoka jakość nowoczesnych suplementów w diecie na raka – o tym również przeczytasz na naszym blogu. Zachęcamy do lektury.

dieta antyrakowa z mlekiem
Blog
gogler

Dieta w chorobie nowotworowej – kilka mitów żywieniowych

Świadomość znaczenia żywienia w chorobie nowotworowej doprowadziła do uznania dietetyki klinicznej za istotny element leczenia Pacjentów onkologicznych. Jednak nie we wszystkich szpitalach dietetycy są zatrudnieni, a nierzadko Pacjenci samodzielnie próbują układać sobie dietę. Jest to skojarzone z faktem, iż w ten sposób walczą czynnie z chorobą. Odżywianie się jest bowiem jednym z elementów, które można kontrolować, a przez wiele osób bierność jest kojarzona z poddaniem się losowi. W takim wypadku, starając się odżywiać zdrowo i wprowadzając do diety w chorobie nowotworowej elementy wspierające terapię raka, należy się zapoznać z mitami na ten temat.

Czytaj całość »
dieta antyrakowa zioła
Blog
gogler

9 faktów na temat diety w chorobie nowotworowej

Odpowiednie żywienie, zarówno w chorobie nowotworowej, jak i podczas leczenia chemio- i radioterapią, to ważny i uznany element kompleksowego leczenia raka. W pierwszym przypadku dieta w chorobie nowotworowej zapobiega wyniszczeniu organizmu i dostarcza mu niezbędnych składników do walki z chorobą. W drugim, podczas zabiegów, jej głównym celem jest przyswajalność, sprawienie, że będzie tak dobrana, iż Pacjent pomimo skutków ubocznych leczenia będzie przyjmował i nie zwracał pokarmu. Ma to szczególne znaczenie odkąd dowiedziono, że niedożywienie, m.in. skojarzone z nieprzyjmowaniem przez organizm jedzenia, jest związane z wysoką śmiertelnością Pacjentów leczonych onkologicznie.

Czytaj całość »
dieta antyrakowa fakty i mity
Blog
gogler

Dieta w chorobie nowotworowej – mity i fakty

Zainteresowanie Pacjentów onkologicznych doborem odpowiedniej diety w chorobie nowotworowej wynika z rosnącej świadomości wpływu prawidłowego żywienia nie tylko na zachorowalność na nowotwory, ale również na wychodzenie z choroby. Odpowiednio dobrana dieta przeciwnowotworowa może bowiem nie tylko wzmocnić organizm, lecz również zahamować wzrost komórek nowotworowych, a także zmniejszyć ryzyko powstawania przerzutów. Nie zaskakuje wobec tego fakt, iż na większości oddziałów onkologicznych porada dietetyka jest już dzisiaj standardem, zaliczanym obok psychoonkologii do elementów kompleksowego leczenia raka.

Czytaj całość »
dieta antyrakowa płynna
Blog
gogler

Dieta onkologiczna podczas chemioterapii i radioterapii

Okres leczenia chemio i radioterapią jest dla Pacjentów cierpiących na nowotwory szczególnie uciążliwy. Zachodzą wówczas w organizmie zmiany, które dla wielu chorych są znacząco bardziej nieprzyjemne od objawów choroby. Wypadają włosy, odczuwane jest skrajne wyczerpanie, pojawiają się nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego, a to tylko niektóre z nich. W pewnym stopniu Pacjenci są na nie przygotowani, gdyż wiedzą, że wystąpią. Ich przeżywanie i znoszenie jest jednak wysoce zindywidualizowane i niemal zawsze przekracza wcześniejsze wyobrażenie. Wówczas dieta onkologiczna może nie tylko wspomóc powrót do zdrowia, ale też w pewnym stopniu zredukować negatywne skutki leczenia.

Czytaj całość »
dieta antynowotworowa
Blog
gogler

Wegetariańska dieta w chorobie nowotworowej

Odżywianie się po zachorowaniu na raka ma bardzo duże znaczenie w powracaniu do zdrowia. Ostatnie badania wykazały jednak, że odpowiednia dieta w chorobie nowotworowej może również: spowalniać proces choroby, wzrost komórek rakowych i hamować ryzyko przerzutów.

Czytaj całość »
dieta antyrakowa
Blog
gogler

Dieta antynowotworowa w profilaktyce raka

Świadomość na temat zachorowań na raka stale się zwiększa. Przyczynia się do tego nauka, w której walka z nowotworami stała się jednym z priorytetów. Obecnie już wiadomo, że na etapie profilaktyki najważniejszy jest zdrowy tryb życia oraz odpowiednio dobrana dieta antynowotworowa. Wiadomo jakich produktów należy unikać, gdyż zwiększają one prawdopodobieństwo zachorowania oraz co jeść, by to ryzyko umniejszyć. Istotne więc staje się omówienie składników odżywczych, wobec których nie ma już wątpliwości, iż przyczyniają się do oddalenia zagrożenia karcinogenezą.

Czytaj całość »
Unikalny suplement

certyfikowany przez Uniwersytet Medyczny w Białymstoku

Darmowa dostawa

produktów na terenie kraju do zakupów powyżej 500 zł

100% Bezpieczne Zakupy

PayU / PayPal / MasterCard / Visa

© Medical Honey 2020

logo-ue