Shopping Cart

Orzechy i nasiona w diecie wspomagającej terapię nowotworową

Odpowiednia dieta to niezwykle ważny czynnik, jeśli chcemy zapobiegać powstawaniu nowotworów. W naszych posiłkach nie może brakować warzyw, ryb, i tłuszczy. Ale nie powinniśmy zapominać także o dobroczynnym wpływie orzechów i różnych nasion. Nie od dziś wiemy, że nasiona działają pozytywnie na nasz układ pokarmowy za sprawą zawartości dobroczynnego błonnika. Dzisiaj zastanowimy się czy orzechy i nasiona mają jeszcze jakieś prozdrowotne właściwości? I przede wszystkim jak, poza właściwościami błonnika, orzechy i nasiona działają w diecie przeciwnowotworowej?

Witamina E w orzechach i nasionach

Orzechy i nasiona są przede wszystkim źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT) oraz witaminy E. Witamina E jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów w naszym ciele. Zapobiega powstawaniu bardzo reaktywnych rodników lipidowych, ponieważ uniemożliwia utlenianie lipidów, poprzez które powstają. Badania wykazały, że witamina E może zapobiegać nowotworom prostaty i działa ochronnie w przypadku raka przełyku.

Amygdalina

Znajdziemy ją w pestkach jabłek, moreli, brzoskwini, pigwy i migdałów. Nazywana jest inaczej glikozydem cyjanogennym. Pod wpływem enzymów w naszym układzie trawiennym rozkłada się do cyjanowodoru. Cyjanowodór zaś jest neurotoksyną, która powoduje mdłości, wymioty, zawroty i ból głowy, splątanie, uszkodzenie wątroby i wiele innych. Zatrucie cyjanowodorem prowadzi nawet do śmierci, to bardzo niebezpieczna substancja. Nie udowodniono aktywności przeciwnowotworowej amygdaliny, badania jednak wciąż trwają. Laboratoryjne wyniki myszy potwierdzają, że amygdalina spożywana doustnie jest nawet 40 razy bardziej toksyczna niż podawana dożylnie.

Selen

Jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który hamuje peroksydację lipidów i zmiany oksydacyjne w DNA jest peroksydaza glutationowa, która do aktywności potrzebuje selenu. Selen wpływa na komórkową odpowiedź immunologiczną, hamuje rozwój nowotworów prostaty i jelita grubego. Selen znajdziemy w orzechach brazylijskich, drożdżach, czosnku i rybach. W diecie Polaków obserwuje się niedobory selenu, warto więc spożywać 2-3 orzechy brazylijskie dziennie. To całkowicie pokryje zapotrzebowanie na selen. Należy jednak uważać, ponieważ duże dawki selenu mają niekorzystne działanie, w tym rakotwórcze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Unikalny suplement

certyfikowany przez Uniwersytet Medyczny w Białymstoku

Darmowa dostawa

produktów na terenie kraju do zakupów powyżej 500 zł

100% Bezpieczne Zakupy

PayU / PayPal / MasterCard / Visa

© Medical Honey 2020

logo-ue