W dzisiejszych czasach żyjemy bardzo szybko, szczególnie w większych miastach. Coraz częściej wybieramy gotowe posiłki, ponieważ brakuje nam czasu na gotowanie lub robienie zakupów. Ma to ogromny wpływ na nasz organizm. Jedzenie dostępne w sklepach w coraz większej części jest wysoko przetworzone i zawiera mnóstwo zbędnych, czasami niebezpiecznych dla zdrowia dodatków. Jak przetwarzane jest jedzenie […]
Kategoria: Blog
Witaj na blogu o diecie w chorobie nowotworowej
Odpowiednia dieta w chorobie nowotworowej dobierana jest zgodnie z określonym celem w zależności od etapu choroby:
po zachorowaniu ma mieć wzmacniający oraz prozdrowotny charakter,
podczas leczenia chemioterapią, gdy organizm nie przyjmuje wszystkich pokarmów, ma to ułatwiać oraz dostarczać potrzebnych i łatwo przyswajalnych produktów żywieniowych,
a podczas dochodzenia do zdrowia ma przyśpieszać regenerację organizmu.
Pozwalają na to naturalne środki, które organizm toleruje lepiej niż każdą chemię (leki). Nasz blog przybliży Ci wszystkie te kwestie i pokaże je w sposób przystępny, a jednocześnie profesjonalny.
Produkty pszczele w diecie na raka
Z badań naukowych wynika, że spośród występujących w przyrodzie substancji naturalnych, te rodzime rokują najlepiej. Dotyczy to wszystkich produktów pszczelich: miodu, kitu pszczelego (propolisu), mleczka pszczelego oraz pierzgi.
Spośród wymienionych substancji największe znaczenie ma kit pszczeli. Badania naukowe wykazały, że ma on wspomagający leczenie charakter w następujących nowotworach: glejaku mózgu, czerniaku, białaczce w raku: prostaty, trzustki, okrężnicy, skóry, piersi oraz w nowotworach ginekologicznych. Wysoka jakość nowoczesnych suplementów w diecie na raka – o tym również przeczytasz na naszym blogu. Zachęcamy do lektury.
Żywienie w leczeniu chorób nowotworowych
W prawidłowo zbilansowanym jadłospisie w chorobie nowotworowej należy uwzględnić zapotrzebowanie organizmu na wszystkie składniki odżywcze. Szczególną uwagę należy skupić także na odpowiednim dostosowaniu żywienia do stanu chorego, możliwości poboru pokarmu oraz procesu leczenia. Zapobieganie wyniszczeniu nowotworowym jest jednym z głównych celów stosowanej w chorobach nowotworowych dietoterapii. Jest wiele czynników, które mają swój wpływ na wyniszczenie […]
Mikotoksyny a choroby nowotworowe
Z całą pewnością każdy spotkał się w swoim życiu z pleśnią. Wystarczy zapomniany owoc czy bułka, aby po czasie odkryć hodowlę pleśni w swoim domu. Grzyby i drożdżaki mają zdolność do wytwarzania różnych substancji, które mogą mieć na nas wpływ korzystny, lub wręcz przeciwnie. Czym są mikotoksyny? Mikotoksyny to produkty metaboliczne grzybów i drożdżaków. Część […]
Akryloamid a choroby nowotworowe
Można bardzo długo mówić o tym, co powinniśmy jeść, by długo cieszyć się dobrym zdrowiem. Jednak wciąż zbyt niska jest świadomość tego, czego koniecznie musimy w naszym pożywieniu unikać, aby sobie nie szkodzić. Metale ciężkie, oraz pierwiastki i związki toksyczne są, naturalnie, jednymi z największych zagrożeń, jakie czekają na nas w otaczającym nas środowisku oraz […]
Pierwiastki toksyczne a nowotwory – Kadm i Ołów
Pierwiastki toksyczne jak kadm i ołów, zalicza się zarówno do trucizn środowiskowych jak i przemysłowych, które powodują zaburzenia procesów metabolicznych w organizmie.. Niestety, ze względu na powszechne występowanie mogą one zanieczyszczać nawet naszą żywność. Nie da się całkowicie ich uniknąć, ale możemy dążyć do wybierania produktów o jak najmniejszej ich zawartości. Skąd biorą się w […]
Produkty pszczele a glejaki mózgu
Glejaki to nowotwory wywodzące się z komórek astrogleju. Stanowią ponad 40% wszystkich nowotworów mózgu. Objawy są zależne od wielu czynników, wśród najważniejszych wymienia się: wielkość i umiejscowienie guza. We wczesnym stadium mogą dawać jedynie łatwe do przeoczenia objawy, albo nawet rozwijać się bezobjawowo. Jak więc radzić sobie z diagnozą? Ze względu na naciekający charakter guza […]
Produkty pszczele a nowotwory
Miód to naturalna słodycz, dana nam prosto z natury. Nie od dziś wiadomo, że posiada prozdrowotne właściwości. W końcu na przeziębienie nie ma nic lepszego niż miód z cytryną lub herbata z miodem. Jest to spowodowane naturalnymi właściwościami przeciwzapalnymi i osłonowymi miodu. Najnowsze badania wykazują, że miód może również hamować rozwój niektórych nowotworów. Ale co […]
Przykładowy jadłospis wspomagający terapię nowotworową
W diecie przeciwnowotworowej bardzo istotne jest nie tylko dostarczanie ciału różnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach, ale także ilość posiłków i odstępy między nimi. Dla poprawnego funkcjonowania układu pokarmowego powinniśmy spożywać 5 posiłków dziennie. Przerwy między kolejnymi posiłkami muszą wynosić ok. 3-4 godziny. Planujmy swoje posiłki tak, by nie podjadać między nimi. To uniemożliwia spokojne […]
Grzyby w diecie przeciwnowotworowej
W naszym kraju spożywanie grzybów, w szczególności tych leśnych, ale również hodowlanych pieczarek jest bardzo popularne. Nie jest jednak szczególnie bezpieczne. Bardzo wiele jadalnych grzybów ma swoje trujące odpowiedniki, które są łudząco podobne do grzybów jadalnych, jednak ich spożycie może skończyć się uszkodzeniem wątroby, mózgu a w najgorszym wypadku nawet śmiercią. Jeżeli nie jesteśmy pewni, […]
Orzechy i nasiona w diecie wspomagającej terapię nowotworową
Odpowiednia dieta to niezwykle ważny czynnik, jeśli chcemy zapobiegać powstawaniu nowotworów. W naszych posiłkach nie może brakować warzyw, ryb, i tłuszczy. Ale nie powinniśmy zapominać także o dobroczynnym wpływie orzechów i różnych nasion. Nie od dziś wiemy, że nasiona działają pozytywnie na nasz układ pokarmowy za sprawą zawartości dobroczynnego błonnika. Dzisiaj zastanowimy się czy orzechy […]