Koszyk

Produkty pszczele a nowotwory

Miód to naturalna słodycz, dana nam prosto z natury. Nie od dziś wiadomo, że posiada prozdrowotne właściwości. W końcu na przeziębienie nie ma nic lepszego niż miód z cytryną lub herbata z miodem. Jest to spowodowane naturalnymi właściwościami przeciwzapalnymi i osłonowymi miodu. Najnowsze badania wykazują, że miód może również hamować rozwój niektórych nowotworów. Ale co sprawia, że miód ma działanie przeciwnowotworowe? I czy inne produkty pszczele również mogą być korzystne dla naszego zdrowia?

Na początek przyjrzyjmy się dokładnie temu, co pszczoły wytwarzają. Przede wszystkim jest to właśnie miód. Ale z czego składa się miód? I czy za każdym razem miód ma taki sam skład?

Otóż nie. Miody różnią się między sobą zawartością wody, fruktozy, glukozy i sacharozy, pyłku pszczelego, PH i wieloma innymi właściwościami. Dodatkową wartością zmienną jest zawartość polifenoli w miodzie, a co za tym idzie, wartość potencjału antyoksydacyjnego. Polifenole zajmują się wychwytywaniem wolnych rodników, co może hamować rozwój zmian nowotworowych i odkładanie blaszek miażdżycowych na ścianach naczyń krwionośnych. Polifenole mogą też zmniejszać szybkość utraty witaminy C oraz oddziaływać przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Czyni to z miodów o dużej zawartości polifenoli naturalny antybiotyk. Obecność chryzyny w miodzie może z kolei decydować o właściwościach przeciwnowotworowych.

Innym, bardzo wartościowym produktem z ula jest mleczko pszczele. Służy ono do karmienia pszczół robotnic i trutni przez pierwsze dni ich życia. Świeże mleczko pszczele zawiera dużo białka, substancje lipidowe, węglowodany, witaminy, biopierwiastki i acetylocholinę. Ma właściwości odżywcze, stymuluje odnowę tkanek. Poprawia sprawność psychiczną i fizyczną. Usprawnia pamięć i koncentrację. Ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwdrożdżakowe. Ale najważniejszą właściwością mleczka pszczelego jest hamowanie namnażania się komórek raka sutka.

Pierzga pszczela to zakonserwowany przez pszczoły w miodzie pyłek kwiatowy. Ma wysoką wartość odżywczą, dobrą przyswajalność i bardzo bogaty skład. Charakteryzuje się dużą zawartością białka, witamin i składników mineralnych. Oprócz właściwości odżywczych pierzga ma też działanie antybakteryjne i odtruwające. Szczególnie korzystnie wpływa na stany zapalne jelit, polecana jest też przy anemii, nadciśnieniu, przeroście gruczołu krokowego oraz chorobach układu nerwowego. Terapia przeciwnowotworowa wspomagana pyłkiem kwiatowym może zmniejszyć też efekty uboczne radioterapii, takie jak brak apetytu czy mdłości.

Propolis jest materiałem naprawczym i ochronnym w ulu. To mieszanina żywic, soków, gum, polisacharydów, olejków i lipidów. W zależności od składu może wykazywać działanie bakteriostatyczne, bakteriobójcze, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Wspiera gojenie ran i wzmacnia naczynia krwionośne. Skład propolisu będzie się różnić w zależności od składników zebranych przez pszczoły, ale szczególnie istotna jest zawartość chryzyny.

Chryzyna to aktywny składnik propolisu, ma zdolność do regulowania apoptozy komórek (zaprogramowanej śmierci komórek) oraz może zatrzymywać proces podziału glejaków. Warunkiem skuteczności leczenia jest zdolność leku do przenikania bariery krew-mózg. Chryzyna spełnia ten warunek, bez problemu przenikając do ośrodkowego układu nerwowego.

Jak więc można zauważyć, miód i produkty pszczele mogą być bardzo pomocne i na pewno powinny znaleźć się w diecie wspomagającej terapię przeciwnowotworową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Unikalny suplement

certyfikowany przez Uniwersytet Medyczny w Białymstoku

Darmowa dostawa

produktów na terenie kraju do zakupów powyżej 200 zł

100% Bezpieczne Zakupy

PayU / PayPal / MasterCard / Visa