Chemioterapia niesie ze sobą wiele nieprzyjemnych skutków ubocznych. Część z nich trzeba przetrwać, niektóre można nieznacznie zredukować, w żadnym jednak przypadku nie ma sposobu na ich uniknięcie. W kontekście odżywiania się odpowiednia dieta podczas i po chemioterapii ma hamować osłabienie organizmu oraz powinna być tak dobrana, by chory ją przyjmował. Skutki chemioterapii na układ trawienny […]
Kategoria: Blog
Witaj na blogu o diecie w chorobie nowotworowej
Odpowiednia dieta w chorobie nowotworowej dobierana jest zgodnie z określonym celem w zależności od etapu choroby:
po zachorowaniu ma mieć wzmacniający oraz prozdrowotny charakter,
podczas leczenia chemioterapią, gdy organizm nie przyjmuje wszystkich pokarmów, ma to ułatwiać oraz dostarczać potrzebnych i łatwo przyswajalnych produktów żywieniowych,
a podczas dochodzenia do zdrowia ma przyśpieszać regenerację organizmu.
Pozwalają na to naturalne środki, które organizm toleruje lepiej niż każdą chemię (leki). Nasz blog przybliży Ci wszystkie te kwestie i pokaże je w sposób przystępny, a jednocześnie profesjonalny.
Produkty pszczele w diecie na raka
Z badań naukowych wynika, że spośród występujących w przyrodzie substancji naturalnych, te rodzime rokują najlepiej. Dotyczy to wszystkich produktów pszczelich: miodu, kitu pszczelego (propolisu), mleczka pszczelego oraz pierzgi.
Spośród wymienionych substancji największe znaczenie ma kit pszczeli. Badania naukowe wykazały, że ma on wspomagający leczenie charakter w następujących nowotworach: glejaku mózgu, czerniaku, białaczce w raku: prostaty, trzustki, okrężnicy, skóry, piersi oraz w nowotworach ginekologicznych. Wysoka jakość nowoczesnych suplementów w diecie na raka – o tym również przeczytasz na naszym blogu. Zachęcamy do lektury.
Profilaktyczna dieta w raku jelita grubego
Rak jelita grubego wymaga różnej diety w zależności od rodzaju i stopnia zaawansowania choroby, co rzutuje na zdolność do trawienia pokarmu, w okresie po operacji jelit, a także podczas dochodzenia do zdrowia. Poniżej przedstawiamy ogólne zasady odżywiania się w każdym z tych przypadków. Dieta po operacji w raku jelita grubego Wszelkiego typu zabiegi operacyjne jelit […]
Ogólne wskazania do jadłospisu w chorobie nowotworowej
Dostarczanie niezbędnych składników pokarmowych osobie chorej na nowotwór ma działać wspomagająco w konwencjonalnym leczeniu raka. Obowiązują tu te same zasady ogólne co w zdrowym żywieniu, gdyż osoba osłabiona i niedożywiona zawsze narażona jest na wystąpienie lub pogłębienie się choroby. Drugą cechą diety onkologicznej, którą powinien uwzględniać jadłospis w chorobie nowotworowej, jest lekkostrawność, by nie obciążać […]
Prawidłowe odżywianie w chorobie nowotworowej
Jak wynika z badań, ponad 70% chorych na raka nie otrzymuje prawidłowej ilości substancji pokarmowych: witamin, minerałów, węglowodanów, białek etc. Wynika to często z przebiegu choroby i odrzucania pokarmu lub trudnej do przełamania niechęci do jego spożywania. Odżywianie w chorobie nowotworowej musi więc, poza odpowiednio dobraną do stanu pacjenta dietą, uwzględniać również suplementację powstających niedoborów. […]
Jak unikać zachorowania na raka? – dieta antynowotworowa
Profilaktyka zdrowotna w odżywianiu jest potwierdzonym faktem. Dotyczy to zarówno osób zdrowych, które właściwie się odżywiając unikają zachorowania, jak i chorych, które muszą stosować specjalnie przygotowaną dietę antynowotworową i wzmacniającą. Dieta antyrakowa jest jednak podobna dla obu tych grup, chodzi bowiem o dostarczane organizmowi substancji, które w pierwszym przypadku działają zapobiegawczo, a w drugim leczą […]
4 ważne produkty pszczele w diecie przy złośliwym nowotworze
Odżywianie przy złośliwym nowotworze, czyli raku, ma ogromne i wieloaspektowe znaczenie. Pozwala i powinno: utrzymywać ciało w adekwatnej sprawności, wzmacniać odporność organizmu, być lekkostrawne i redukować nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a nawet wspomagać powrót do zdrowia. W wielu badaniach potwierdzono lecznicze właściwości czterech produktów pszczelich i mogą one stanowić ważny element w diecie […]
Dieta na raka z propolisem – śmierć komórek nowotworowych
Niemal wszyscy chory na nowotwór poszukują naturalnych sposobów wzmocnienia organizmu na każdym etapie choroby, a także lekarstwa, które niesie nadzieję na wyzdrowienie. Jednym z takich naturalnych środków jest propolis, czyli kit pszczeli. W wielu badaniach, m.in. prowadzonych przez prof. Marię Borawską na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku, dowiedziono wpływu hamowania wzrostu komórek rakowych dzięki preparatom z […]
Dieta na raka – jak unikać skutków ubocznych leczenia i choroby?
W chorobie nowotworowej każdego rodzaju, a także podczas leczenia chemio i radioterapią, w trakcie rekonwalescencji oraz w opiece paliatywnej, odpowiednio dobrana dieta na raka jest jednym z elementów mających wesprzeć organizm w walce z chorobą, wzmocnić go i zwiększyć siły witalne, ale też zredukować wynikające z choroby i leczenia skutki uboczne. Przestrzeganie pewnych zasad żywieniowych […]
Jakie jest znaczenie suplementów w diecie onkologicznej?
Nie ma wątpliwości, że zarówno cierpienie fizyczne podczas choroby nowotworowej, jak i psychiczne, związane z długotrwałym lękiem o zdrowie i życie, a także towarzyszący temu chroniczny stres oraz zabiegi chemio i radioterapii, są wyniszczające dla organizmu. Pacjent ma w tym czasie zaleconą dietę onkologiczną, jednak z badań naukowych wynika, że dzięki stosowaniu niektórych naturalnych środków […]
Dieta w chorobie nowotworowej – prozdrowotne działanie propolisu
Istnieje wiele dowodów na to, że prawidłowe odżywianie, które jest przecież podstawą naszego zdrowia, również pomaga w chorobie. Nie tylko prowadzi do szybszego powrotu do zdrowia po odbyciu poważnych zabiegów operacyjnych, ale nawet wspomaga leczenie ciężkich chorób. Tak też jest w chorobie nowotworowej. Dieta w niej stosowana może mieć wpływ na rekonwalescencję, wzmacniać odporność organizmu, […]