Koszyk
dieta antyrakowa zioła

9 faktów na temat diety w chorobie nowotworowej

Odpowiednie żywienie, zarówno w chorobie nowotworowej, jak i podczas leczenia chemio- i radioterapią, to ważny i uznany element kompleksowego leczenia raka. W pierwszym przypadku dieta w chorobie nowotworowej zapobiega wyniszczeniu organizmu i dostarcza mu niezbędnych składników do walki z chorobą. W drugim, podczas zabiegów, jej głównym celem jest przyswajalność, sprawienie, że będzie tak dobrana, iż […]

dieta antyrakowa fakty i mity

Dieta w chorobie nowotworowej – mity i fakty

Zainteresowanie Pacjentów onkologicznych doborem odpowiedniej diety w chorobie nowotworowej wynika z rosnącej świadomości wpływu prawidłowego żywienia nie tylko na zachorowalność na nowotwory, ale również na wychodzenie z choroby. Odpowiednio dobrana dieta przeciwnowotworowa może bowiem nie tylko wzmocnić organizm, lecz również zahamować wzrost komórek nowotworowych, a także zmniejszyć ryzyko powstawania przerzutów. Nie zaskakuje wobec tego fakt, […]

dieta antyrakowa płynna

Dieta onkologiczna podczas chemioterapii i radioterapii

Okres leczenia chemio i radioterapią jest dla Pacjentów cierpiących na nowotwory szczególnie uciążliwy. Zachodzą wówczas w organizmie zmiany, które dla wielu chorych są znacząco bardziej nieprzyjemne od objawów choroby. Wypadają włosy, odczuwane jest skrajne wyczerpanie, pojawiają się nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego, a to tylko niektóre z nich. W pewnym stopniu Pacjenci są na […]

dieta antynowotworowa

Wegetariańska dieta w chorobie nowotworowej

Odżywianie się po zachorowaniu na raka ma bardzo duże znaczenie w powracaniu do zdrowia. Ostatnie badania wykazały jednak, że odpowiednia dieta w chorobie nowotworowej może również: spowalniać proces choroby, wzrost komórek rakowych i hamować ryzyko przerzutów.

dieta antyrakowa

Dieta antynowotworowa w profilaktyce raka

Świadomość na temat zachorowań na raka stale się zwiększa. Przyczynia się do tego nauka, w której walka z nowotworami stała się jednym z priorytetów. Obecnie już wiadomo, że na etapie profilaktyki najważniejszy jest zdrowy tryb życia oraz odpowiednio dobrana dieta antynowotworowa. Wiadomo jakich produktów należy unikać, gdyż zwiększają one prawdopodobieństwo zachorowania oraz co jeść, by […]

dieta onkologiczna

Dieta antynowotworowa – aspekty hiperglikemii

Leczenie nowotworów obejmuje kompleksowe działania farmakologiczne, psychologiczne, rehabilitacyjne i dietetyczne. Te ostatnie mają na celu przede wszystkim przeciwdziałanie wyniszczeniu organizmu (kacheksji) oraz wzmocnienie go w walce z chorobą. Niewiele miejsca poświęca się jednak w literaturze procesom skojarzonym z żywieniem, które zachodzą bez względu na rodzaj przyjmowanego pokarmu. Wiążą się one ze stężeniem glukozy we krwi […]

dieta antynowotworowa

Waga diety w chorobie nowotworowej

Dieta może wpływać na rozwój wielu zachorowań, w tym na raka. Szczególne znaczenie ma w tym zakresie pozbawienie organizmu wielu ważnych składników pokarmowych, czyli mała różnorodność diety. Natomiast poza znaczeniem prewencyjnym, odżywianie się istotne jest również po zachorowaniu i w trakcie leczenia. W 2015 roku profesjonalnie zalecona dieta w chorobie nowotworowej została uznana za element […]

dieta onkologiczna

Dieta w chorobie nowotworowej – chemioprewencja raka jelita

W literaturze naukowej wiele miejsca poświęca się zarówno diecie onkologicznej zmierzającej do prewencji nowotworowej, jak i takiej, która chroni przed negatywnymi skutkami ubocznymi leczenia chemioterapią. Niewątpliwie dieta w chorobie nowotworowej to ważny element wspomagania leczenia, lecz w niektórych typach choroby ma ona szczególne znaczenie. Jest tak niewątpliwie w nowotworach układu pokarmowego, w których przyjmowanie pokarmu […]

Miód i propolis w diecie onkologicznej

Wspomaganie sił witalnych organizmu w diecie onkologicznej jest jedną z najważniejszych form wspierania konwencjonalnego leczenia. Wyniszczone zabiegami ciało potrzebuje dodatkowych i łatwo przyswajalnych substancji odżywczych, które będzie tolerowało. Taki charakter ma stosunkowo neutralny miód. Druga, jeszcze ważniejsza zaleta pszczelego produktu, wyłania się, gdy miód zmiesza się z propolisem – również produktem naturalnym, który w badaniach […]

6 ważnych substancji w diecie antynowotworowej

W chorobie nowotworowej, zwanej rakiem w przypadku jej złośliwej postaci, niezwykle ważne jest odżywianie. Ma ono znaczenie nie tylko pierwotne – pozwalając pacjentowi zachować właściwe mu siły witalne, lecz również wtórne – powinna łagodzić nieprzyjemne objawy leczenia, wzmacniać układ immunologiczny oraz chronić organizm przed wystąpieniem wszelkich dodatkowych dolegliwości. O diecie antynowotworowej można też mówić w […]

Unikalny suplement

certyfikowany przez Uniwersytet Medyczny w Białymstoku

Darmowa dostawa

produktów na terenie kraju do zakupów powyżej 200 zł

100% Bezpieczne Zakupy

PayU / PayPal / MasterCard / Visa