Koszyk

Kadm – co robi w naszym organizmie?

Część występujących w środowisku pierwiastków ma zdecydowanie negatywny wpływ na nasz organizm. Mogą dostawać się do niego m.in. za pośrednictwem jedzenia. Toksyczne pierwiastki są na tyle powszechne, że często przenikają do produktów spożywczych. Niezwykle trudnym, a wręcz niemożliwym zadaniem byłoby ich zupełne wyeliminowanie. Możliwe jest jednak ograniczenie ich ilości w codziennej diecie. W tym artykule […]

olej_5_procent_cb_c

KONOPIE SIEWNE – CO TO JEST?

Autor artykułu: Maria H. Borawska – prof. dr hab. n.farm Konopie siewne (Cannabis sativa) Konopie siewne – gatunek jednorocznej rośliny z rodziny konopiowatych. Obok lnu i bawełny jest to najbardziej wydajna roślina włóknista na świecie, z której możemy wytwarzać np.: tkaniny, liny i płótna żaglowe, sieci rybackie odporne na wilgoć. Pierwszy papier był wytwarzany w […]

Miód gryczany odporność

Miód gryczany i jego właściwości

Jednym z najchętniej kupowanych gatunków miodu jest miód gryczany. Posiada szereg właściwości zdrowotnych, wyróżnia się również wyjątkowym smakiem. Sprawdza się jako dodatek do napojów deserów, ale może być także doskonałą bazą do maseczek na twarz. Poznajmy go nieco bliżej. Jak wygląda miód gryczany? Miód gryczany jest bardzo charakterystyczny. Wyróżnia go przede wszystkim kolor, który jest […]

odpornosc

Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności

Jesień, zima i wiosna to czas, kiedy nasz organizm znacznie bardziej narażony jest na rozmaite infekcje. Dlatego warto zadbać o swój układ odpornościowy. Na szczęście obecnie wzmocnienie odporności nie jest trudne. Wystarczy sięgnąć po kilka sprawdzonych sposobów, aby nie obawiać się przeziębienia czy innych infekcji o podłożu wirusowym. Sen i odpoczynek Podstawą dbania o odporność […]

Dieta wegetariańska i ograniczenie spożywania mięsa

Ciągle brakuje jednoznacznych danych odnośnie wpływu diety wegetariańskiej na ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. W badaniach epidemiologicznych jedni badacze wskazywali na niższą częstość występowania niektórych typów nowotworów w grupie wegetarian w porównaniu do osób spożywających mięso, inni nie obserwowali tej zależności. Nie ulega natomiast wątpliwości że prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska może przynieść wiele korzyści zdrowotnych – ma znaczenie w […]

Dieta przeciwnowotworowa

Żywność o działaniu przeciwnowotworowym

W zapobieganiu powstawania i hamowaniu rozwoju nowotworów niezwykle istotne znaczenie ma chemioprewencja, która polega na wykorzystaniu naturalnych lub syntetycznych substancji wykazujących aktywność biologiczną. Największą efektywność tej strategii upatruje się oczywiście w populacji zdrowych osób i osób z grup podwyższonego ryzyka rozwoju choroby nowotworowej a także u osób po zakończonym procesie leczenia, w celu zapobiegania nawrotom […]

dieta onkologiczna błonnik

Błonnik i węglowodany w układaniu diety antynowotworowej

Żywienie w chorobie nowotworowej zyskało już sobie znaczenie czynnika wspomagającego leczenie Pacjentów onkologicznych. Znane są produkty zalecane oraz te, których należy unikać. Do tych pierwszych należy m.in. błonnik, do drugich węglowodany. Przypisuje się im duże znaczenie w diecie antynowotworowej, gdyż błonnik ma anty kancerogenne znaczenie, natomiast glukoza jest podstawowym budulcem komórek nowotworowych. Cukru więc należy […]

dieta antyrakowa z mlekiem

Dieta w chorobie nowotworowej – kilka mitów żywieniowych

Świadomość znaczenia żywienia w chorobie nowotworowej doprowadziła do uznania dietetyki klinicznej za istotny element leczenia Pacjentów onkologicznych. Jednak nie we wszystkich szpitalach dietetycy są zatrudnieni, a nierzadko Pacjenci samodzielnie próbują układać sobie dietę. Jest to skojarzone z faktem, iż w ten sposób walczą czynnie z chorobą. Odżywianie się jest bowiem jednym z elementów, które można […]

dieta antyrakowa zioła

9 faktów na temat diety w chorobie nowotworowej

Odpowiednie żywienie, zarówno w chorobie nowotworowej, jak i podczas leczenia chemio- i radioterapią, to ważny i uznany element kompleksowego leczenia raka. W pierwszym przypadku dieta w chorobie nowotworowej zapobiega wyniszczeniu organizmu i dostarcza mu niezbędnych składników do walki z chorobą. W drugim, podczas zabiegów, jej głównym celem jest przyswajalność, sprawienie, że będzie tak dobrana, iż […]

dieta antyrakowa fakty i mity

Dieta w chorobie nowotworowej – mity i fakty

Zainteresowanie Pacjentów onkologicznych doborem odpowiedniej diety w chorobie nowotworowej wynika z rosnącej świadomości wpływu prawidłowego żywienia nie tylko na zachorowalność na nowotwory, ale również na wychodzenie z choroby. Odpowiednio dobrana dieta przeciwnowotworowa może bowiem nie tylko wzmocnić organizm, lecz również zahamować wzrost komórek nowotworowych, a także zmniejszyć ryzyko powstawania przerzutów. Nie zaskakuje wobec tego fakt, […]

Unikalny suplement

certyfikowany przez Uniwersytet Medyczny w Białymstoku

Darmowa dostawa

produktów na terenie kraju do zakupów powyżej 500 zł

100% Bezpieczne Zakupy

PayU / PayPal / MasterCard / Visa