Koszyk

Miód i propolis w diecie onkologicznej

Wspomaganie sił witalnych organizmu w diecie onkologicznej jest jedną z najważniejszych form wspierania konwencjonalnego leczenia. Wyniszczone zabiegami ciało potrzebuje dodatkowych i łatwo przyswajalnych substancji odżywczych, które będzie tolerowało. Taki charakter ma stosunkowo neutralny miód.

Druga, jeszcze ważniejsza zaleta pszczelego produktu, wyłania się, gdy miód zmiesza się z propolisem – również produktem naturalnym, który w badaniach naukowych okazał się hamować wzrost komórek rakowych.

Rodzaje miodów stosowanych w diecie na raka

Wszystkie miody są zdrowe, a ich konsystencja i brak zapachu sprawia, że przyjmowane są przez chorego nawet przy tymczasowo istniejącym jadłowstręcie. Niektóre z nich mają jednak skład optymalnie dobrany do deficytów żywieniowych występujących w nowotworach. Wśród miodów z jednej strony zalecanych przez powyższe, a z drugiej tych, z którymi miesza się propolis, należy wymienić:

  • miód gryczany – ogólnodostępny i dobrze znany, o ciemnobrązowej barwie, ostry w smaku; w rekonwalescencji antynowotworowej zaleca się go, gdyż: jest bogaty w składniki mineralne i witaminy, zawiera rutynę, ma działanie ogólnowzmacniające na organizm,
  • miód wielokwiatowy – występujące w różnych odmianach i posiada różne właściwości; również posiada walory wzmacniające organizm, a w badaniach naukowych stanowi zwykle podstawę wszelkich innych mieszanek oraz bazę dla preparatów z propolisem,
  • miód faceliowy – delikatny i kwiatowy, stosowany zazwyczaj w profilaktyce antynowotworowej, aczkolwiek wspierająco działa również na układ krwionośny

Zaznaczyć należy, że naukowcy badający właściwości miodu na układ odpornościowy organizmu stosują mieszanki wymienionych miodów i w diecie na raka należy stosować się do ich zaleceń.

Nowotwory z potwierdzoną skutecznością leczenia propolisem

W wielu badaniach wykazano, że propolis ma wpływ komórki nowotworowe, w tym:

  • raka prostaty – badania prowadzono w Chicago; wyizolowano w nich z propolisu substancję CAPE mającą hamujący wpływ na rozrost i przeżuty komórek rakowych,
  • raka skóry – badania rosyjskie prowadzone od 1994 roku, w których A.F. Sinjakow dowiódł podobnego wpływu propolisu zmieszanego z glistnikiem,
  • raka piersi – badania prowadzone w USA dowiodły, że propolis eliminuje komórki raka MCF-7,
  • raka szyjki macicy – ponownie polscy naukowcy w 1980 roku dowiedli znaczenia propolisu w hamowaniu syntezy białek nowotworowych,
  • włókniakomięsaka (HT-1080) – dowiedziono działania cytotoksycznego propolisu na komórki rakowe,
  • białaczkę ludzką – niezwykłe wyniki uzyskali badacze w 2004 dowodząc – 100% – hamowania rozwoju choroby dzięki roztworowi z ekstraktu propolisu w stężeniu 100 μg/ml.

Powyższe badania nie są wszystkimi, jakie można odnaleźć w literaturze naukowej. Propolis wymaga z pewnością dalszych badań, lecz już na obecnym etapie można przypuszczać, że pozytywne działanie może posiadać względem wielu typów nowotworów.

Walka z przerzutami w diecie onkologicznej

Przy powyższym nie można uznać ani miodu, ani propolisu za lekarstwo na raka. Propolis posiada jednak niezwykłe właściwości, które w prostej linii sprowadzają się do bardzo ważnego aspektu wychodzenia z choroby – do walki z przerzutami. W wielu cytowanych badaniach wskazywano na to, iż podawanie propolisu przed wycięciem ogniska raka zmniejszało ilość występujących później przerzutów, m.in. do płuc po wycięciu raka piersi .

Unikalny suplement

certyfikowany przez Uniwersytet Medyczny w Białymstoku

Darmowa dostawa

produktów na terenie kraju do zakupów powyżej 500 zł

100% Bezpieczne Zakupy

PayU / PayPal / MasterCard / Visa