Jak wynika z badań, ponad 70% chorych na raka nie otrzymuje prawidłowej ilości substancji pokarmowych: witamin, minerałów, węglowodanów, białek etc. Wynika to często z przebiegu choroby i odrzucania pokarmu lub trudnej do przełamania niechęci do jego spożywania. Odżywianie w chorobie nowotworowej musi więc, poza odpowiednio dobraną do stanu pacjenta dietą, uwzględniać również suplementację powstających niedoborów. Lekarze zalecają wówczas określone, gotowe produkty. My zwrócimy uwagę na najzdrowsze.
Właściwy jadłospis w chorobie nowotworowej
Należy jednak zacząć od diety, a w związku z tym, że dobiera się ją do stanu pacjenta, rodzaju nowotworu (np. w przypadku raka układu trawiennego różni się od innych) oraz tego czy jest złośliwy, czy łagodny, a także etapu leczenia (chemio i radioterapia, opieka paliatywna, stan pooperacyjny etc.) jest ona w wielu przypadkach odmienna i tutaj można jedynie wskazać ogólne zasady jadłospisu w chorobie nowotworowej.
Należy do nich fakt, iż:
- posiłki powinny być lekkostrawne,
- nie mogą zawierać zbyt silnych przypraw i zbyt dużej ich ilości (przede wszystkim trzeba unikać soli i cukru),
- powinny dostarczać dużej ilości białka potrzebnego w rekonwalescencji,
- nie należy używać produktów przetworzonych, sztucznych (zupek, konserw, mrożonek itd.),
- oraz trzeba dostarczać dużej ilości płynów (co najmniej 2 litry dziennie).
Natomiast wśród produktów naturalnych, które nie tylko uzupełniają niedobory pokarmowe ale też regenerują organizm, a niektóre nawet pomagają w walce z rakiem znacząco wzmacniając układ odpornościowy, wymienić należy następujące grupy:
- owoce – śliwki, winogrona, wiśnie, leśne owoce i grejpfruty,
- warzywa – pomidory, brokuły, jarmuż, kapusta, marchew, jarmułkę, dziką kukurydzę, soję, brukselka, cebula i kapary,
- przyprawy i zioła – imbir, bazylia, oregano, tymianek, mięta, zielona herbata, kurkuma, czarny pieprz, czarnuszka i ostropest plamisty,
- inne produkty – z mięsa tylko chude, szczególnie ryby, a ponadto: żółtka jaj, oliwa z oliwek, orzechy, kasze i ryż.
Owoce i warzywa najlepiej jest spożywać na surowo, jednak zależnie od stanu chorego można je również poddawać obróbce termicznej. I jeśli tylko organizm przyjmuje pokarm, wymienione wyżej produkty należy jeść za każdym razem, gdy tylko poczuje się głód.
Suplementy w żywieniu w chorobie nowotworowej
Suplementy wspomagające naturalne żywienie w chorobie nowotworowej zazwyczaj mają uzupełniać większość niedoborów pokarmowych powstałych podczas choroby, powinny być podawane wtedy, gdy chory nie może jeść czy też w celu wzmocnienia odporności. Biorąc jednak pod uwagę stan chorych na raka, nie zaleca się preparatów sztucznych, chemicznych mieszanek witamin i innych składników. Aktualnie możliwe jest zastąpienie ich produktami naturalnymi – ekstraktami pochodzącymi z natury występującymi w suplementach, w skondensowanej formie.
Doświadczenia polskich naukowców wnoszą, że niemal doskonałym produktem jest tutaj miód i propoplis. Z jednej strony substancje te są rzadko odrzucane przez chorych po chemio czy radioterapii i organizm ich nie wydala, a z drugiej są zupełnie zdrowe i nie posiadają skutków ubocznych. Ponadto propolis wykazuje działanie aktywne na nowotwory, tzw. reakcję cytostatyczną prowadzącą do hamowania ich rozwoju.
Wrażliwość pokarmowa chorych, szczególnie w trakcie leczenia, jest bardzo duża. Wielu produktów nie akceptują, zmienia się im smak, zapachy drażnią, jedzenie nierzadko jest zwracane. Miód niemal nie odpycha, jest bardzo neutralny, łatwo przyswajalny i nie wyzwala problemów trawiennych. Żywienie w chorobie nowotworowej powinno go uwzględniać niezależnie od formy podawania. Pamiętać jedynie należy, że we wspomaganiu leczenia raka zaleca się przede wszystkim wysoce oczyszczony z substancji toksycznych miód gryczany.