Witaj na blogu o diecie w chorobie nowotworowej
Odpowiednia dieta w chorobie nowotworowej dobierana jest zgodnie z określonym celem w zależności od etapu choroby:
- po zachorowaniu ma mieć wzmacniający oraz prozdrowotny charakter,
- podczas leczenia chemioterapią, gdy organizm nie przyjmuje wszystkich pokarmów, ma to ułatwiać oraz dostarczać potrzebnych i łatwo przyswajalnych produktów żywieniowych,
- a podczas dochodzenia do zdrowia ma przyśpieszać regenerację organizmu.
Pozwalają na to naturalne środki, które organizm toleruje lepiej niż każdą chemię (leki). Nasz blog przybliży Ci wszystkie te kwestie i pokaże je w sposób przystępny, a jednocześnie profesjonalny.
Produkty pszczele w diecie na raka
Z badań naukowych wynika, że spośród występujących w przyrodzie substancji naturalnych, te rodzime rokują najlepiej. Dotyczy to wszystkich produktów pszczelich: miodu, kitu pszczelego (propolisu), mleczka pszczelego oraz pierzgi.
Spośród wymienionych substancji największe znaczenie ma kit pszczeli. Badania naukowe wykazały, że ma on wspomagający leczenie charakter w następujących nowotworach: glejaku mózgu, czerniaku, białaczce w raku: prostaty, trzustki, okrężnicy, skóry, piersi oraz w nowotworach ginekologicznych. Wysoka jakość nowoczesnych suplementów w diecie na raka – o tym również przeczytasz na naszym blogu. Zachęcamy do lektury.
Miód gryczany i jego właściwości
Jednym z najchętniej kupowanych gatunków miodu jest miód gryczany. Posiada szereg właściwości zdrowotnych, wyróżnia się również wyjątkowym smakiem. Sprawdza się jako dodatek do napojów deserów, ale może być także doskonałą bazą do maseczek na twarz. Poznajmy go nieco bliżej. Jak wygląda miód gryczany? Miód gryczany jest bardzo charakterystyczny. Wyróżnia go przede wszystkim kolor, który jest niezwykle ciemny. Nierzadko porównywany jest do koloru mocnej herbaty. Jeśli będziemy dłuższy czas przechowywać go w miejscu, w którym nie będzie miał dostępu do światła, przybierze prawie czarny kolor. Jego cechą charakterystyczną jest także silny zapach kwiatów gryki. Jeśli się skrystalizuje, przybierze postać grubych, twardych
Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności
Jesień, zima i wiosna to czas, kiedy nasz organizm znacznie bardziej narażony jest na rozmaite infekcje. Dlatego warto zadbać o swój układ odpornościowy. Na szczęście obecnie wzmocnienie odporności nie jest trudne. Wystarczy sięgnąć po kilka sprawdzonych sposobów, aby nie obawiać się przeziębienia czy innych infekcji o podłożu wirusowym. Sen i odpoczynek Podstawą dbania o odporność jest przede wszystkim regularny sen i odpoczynek. Organizm, który jest zmęczony znacznie słabiej broni się przed infekcjami. Osoby, które zbyt dużo pracują i mają za mało snu muszą liczyć się z tym, że prędzej czy później dopadnie je jakaś infekcja. Dorosły człowiek w ciągu doby
Dieta wegetariańska i ograniczenie spożywania mięsa
Ciągle brakuje jednoznacznych danych odnośnie wpływu diety wegetariańskiej na ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. W badaniach epidemiologicznych jedni badacze wskazywali na niższą częstość występowania niektórych typów nowotworów w grupie wegetarian w porównaniu do osób spożywających mięso, inni nie obserwowali tej zależności. Nie ulega natomiast wątpliwości że prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska może przynieść wiele korzyści zdrowotnych – ma znaczenie w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia, jak również w leczenia chorób układu krążenia lub cukrzycy typu 2. Wprowadzenie diety wegetariańskiej u pacjenta z chorobą nowotworową może przynieść korzyści zdrowotne, jednak powinno być skonsultowane ze specjalistą aby zapobiec występowaniu niedoborów pokarmowych. W 2015 r. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (ang.
Żywność o działaniu przeciwnowotworowym
W zapobieganiu powstawania i hamowaniu rozwoju nowotworów niezwykle istotne znaczenie ma chemioprewencja, która polega na wykorzystaniu naturalnych lub syntetycznych substancji wykazujących aktywność biologiczną. Największą efektywność tej strategii upatruje się oczywiście w populacji zdrowych osób i osób z grup podwyższonego ryzyka rozwoju choroby nowotworowej a także u osób po zakończonym procesie leczenia, w celu zapobiegania nawrotom choroby.Należy jednak przypuszczać, że powszechne stosowanie składników żywności zapobiegających powstawaniu lub hamujących rozwój nowotworu przyczynia się również zwiększenia efektywności terapii przeciwnowotworowej. Ze względu na wiele zmiennych stanowiących o sposobie żywienia, badania wpływu poszczególnych składników diety na rozwój chorób nowotworowych są często trudne do przeprowadzenia lub
Błonnik i węglowodany w układaniu diety antynowotworowej
Żywienie w chorobie nowotworowej zyskało już sobie znaczenie czynnika wspomagającego leczenie Pacjentów onkologicznych. Znane są produkty zalecane oraz te, których należy unikać. Do tych pierwszych należy m.in. błonnik, do drugich węglowodany. Przypisuje się im duże znaczenie w diecie antynowotworowej, gdyż błonnik ma anty kancerogenne znaczenie, natomiast glukoza jest podstawowym budulcem komórek nowotworowych. Cukru więc należy unikać, a błonnik spożywać w jak największych ilościach. Rodzi to pewien problem, bo wiele produktów zawierających błonnik posiada w swoim składzie również duże ilości cukru. Można się więc im przyjrzeć i wytypować te, które dostarczają odpowiednie ilości wymienionych składników.
Dieta w chorobie nowotworowej – kilka mitów żywieniowych
Świadomość znaczenia żywienia w chorobie nowotworowej doprowadziła do uznania dietetyki klinicznej za istotny element leczenia Pacjentów onkologicznych. Jednak nie we wszystkich szpitalach dietetycy są zatrudnieni, a nierzadko Pacjenci samodzielnie próbują układać sobie dietę. Jest to skojarzone z faktem, iż w ten sposób walczą czynnie z chorobą. Odżywianie się jest bowiem jednym z elementów, które można kontrolować, a przez wiele osób bierność jest kojarzona z poddaniem się losowi. W takim wypadku, starając się odżywiać zdrowo i wprowadzając do diety w chorobie nowotworowej elementy wspierające terapię raka, należy się zapoznać z mitami na ten temat.