Witaj na blogu o diecie w chorobie nowotworowej
Odpowiednia dieta w chorobie nowotworowej dobierana jest zgodnie z określonym celem w zależności od etapu choroby:
- po zachorowaniu ma mieć wzmacniający oraz prozdrowotny charakter,
- podczas leczenia chemioterapią, gdy organizm nie przyjmuje wszystkich pokarmów, ma to ułatwiać oraz dostarczać potrzebnych i łatwo przyswajalnych produktów żywieniowych,
- a podczas dochodzenia do zdrowia ma przyśpieszać regenerację organizmu.
Pozwalają na to naturalne środki, które organizm toleruje lepiej niż każdą chemię (leki). Nasz blog przybliży Ci wszystkie te kwestie i pokaże je w sposób przystępny, a jednocześnie profesjonalny.
Produkty pszczele w diecie na raka
Z badań naukowych wynika, że spośród występujących w przyrodzie substancji naturalnych, te rodzime rokują najlepiej. Dotyczy to wszystkich produktów pszczelich: miodu, kitu pszczelego (propolisu), mleczka pszczelego oraz pierzgi.
Spośród wymienionych substancji największe znaczenie ma kit pszczeli. Badania naukowe wykazały, że ma on wspomagający leczenie charakter w następujących nowotworach: glejaku mózgu, czerniaku, białaczce w raku: prostaty, trzustki, okrężnicy, skóry, piersi oraz w nowotworach ginekologicznych. Wysoka jakość nowoczesnych suplementów w diecie na raka – o tym również przeczytasz na naszym blogu. Zachęcamy do lektury.
Dodatki do żywności i żywność przetworzona
W dzisiejszych czasach żyjemy bardzo szybko, szczególnie w większych miastach. Coraz częściej wybieramy gotowe posiłki, ponieważ brakuje nam czasu na gotowanie lub robienie zakupów. Ma to ogromny wpływ na nasz organizm. Jedzenie dostępne w sklepach w coraz większej części jest wysoko przetworzone i zawiera mnóstwo zbędnych, czasami niebezpiecznych dla zdrowia dodatków. Jak przetwarzane jest jedzenie z marketów? Dodatki do żywności mają kilka celów. Mogą służyć zapewnieniu atrakcyjnego wyglądu, odpowiadają za to barwniki. Inne mają za zadanie zapewnienie wielomiesięcznej trwałości produktu, lub zapewnić bezpieczeństwo podczas transportu, bez zapewniania rygorystycznych warunków. Poza dodawaniem chemicznych ulepszaczy jedzenie jest przetwarzane również w sposób mechaniczny:
Żywienie w leczeniu chorób nowotworowych
W prawidłowo zbilansowanym jadłospisie w chorobie nowotworowej należy uwzględnić zapotrzebowanie organizmu na wszystkie składniki odżywcze. Szczególną uwagę należy skupić także na odpowiednim dostosowaniu żywienia do stanu chorego, możliwości poboru pokarmu oraz procesu leczenia. Zapobieganie wyniszczeniu nowotworowym jest jednym z głównych celów stosowanej w chorobach nowotworowych dietoterapii. Jest wiele czynników, które mają swój wpływ na wyniszczenie organizmu przez nowotwór. Należą do nich m.in.: zaburzenie równowagi metabolicznej poprzez przewlekły odczyn zapalny, zaburzenia łaknienia, zwiększone „zapotrzebowanie” tkanki nowotworowej na składniki odżywcze. Do tych czynników dochodzą: głodówka przed operacją chirurgiczną i nasilenie katabolizmu po operacji. Jaki to ma finalny oddźwięk na chorego? Na konsekwencje
Mikotoksyny a choroby nowotworowe
Z całą pewnością każdy spotkał się w swoim życiu z pleśnią. Wystarczy zapomniany owoc czy bułka, aby po czasie odkryć hodowlę pleśni w swoim domu. Grzyby i drożdżaki mają zdolność do wytwarzania różnych substancji, które mogą mieć na nas wpływ korzystny, lub wręcz przeciwnie. Czym są mikotoksyny? Mikotoksyny to produkty metaboliczne grzybów i drożdżaków. Część “toksyny” w nazwie wskazuje, że w ten sposób określamy jedynie szkodliwe produkty przemiany materii grzybów. Wśród mikotoksyn możemy wyróżnić endotoksyny, które gromadzą się wewnątrz grzybni oraz egzotoksyny, które przemieszczają się z grzybni do otoczenia – powietrza, gleby, wody oraz jedzenia. Warto pamiętać, że samo usunięcie
Akryloamid a choroby nowotworowe
Można bardzo długo mówić o tym, co powinniśmy jeść, by długo cieszyć się dobrym zdrowiem. Jednak wciąż zbyt niska jest świadomość tego, czego koniecznie musimy w naszym pożywieniu unikać, aby sobie nie szkodzić. Metale ciężkie, oraz pierwiastki i związki toksyczne są, naturalnie, jednymi z największych zagrożeń, jakie czekają na nas w otaczającym nas środowisku oraz jedzeniu, ale nie jedynym. Na co musimy uważać, wybierając nasze posiłki? Jakie substancje nam zagrażają i jak ich unikać? Dziś poruszymy temat akryloamidu i jego wpływu na nasze zdrowie. Akryloamid Czym jest akryloamid i gdzie można go znaleźć? Akryloamid powstaje podczas procesowania żywności w określonych
Pierwiastki toksyczne a nowotwory – Kadm i Ołów
Pierwiastki toksyczne jak kadm i ołów, zalicza się zarówno do trucizn środowiskowych jak i przemysłowych, które powodują zaburzenia procesów metabolicznych w organizmie.. Niestety, ze względu na powszechne występowanie mogą one zanieczyszczać nawet naszą żywność. Nie da się całkowicie ich uniknąć, ale możemy dążyć do wybierania produktów o jak najmniejszej ich zawartości. Skąd biorą się w naszym środowisku pierwiastki toksyczne? Jakie problemy ze zdrowiem mogą wywoływać? I w jaki sposób możemy unikać przedostawania się pierwiastków toksycznych do naszego organizmu? Kadm Kadm powoduje chemiczne zanieczyszczenie środowiska. Występuje w dużych ilościach jako składnik skorupy ziemskiej. Skoro jednak występuje w skorupie ziemskiej, to jak
Produkty pszczele a glejaki mózgu
Glejaki to nowotwory wywodzące się z komórek astrogleju. Stanowią ponad 40% wszystkich nowotworów mózgu. Objawy są zależne od wielu czynników, wśród najważniejszych wymienia się: wielkość i umiejscowienie guza. We wczesnym stadium mogą dawać jedynie łatwe do przeoczenia objawy, albo nawet rozwijać się bezobjawowo. Jak więc radzić sobie z diagnozą? Ze względu na naciekający charakter guza i jego umiejscowienie, często niemożliwe jest jego całkowite usunięcie. Stąd pojawia się konieczność stosowania radio- i chemioterapii. Mimo to, tak wyniszczające leczenie często bywa nieskuteczne, bądź daje zbyt małe efekty. To tworzy potrzebę poszukiwania naturalnych produktów żywnościowych, aby wspomóc terapię przeciwnowotworową w przypadku zachorowania na