Koszyk

Profilaktyczna dieta w raku jelita grubego

Rak jelita grubego wymaga różnej diety w zależności od rodzaju i stopnia zaawansowania choroby, co rzutuje na zdolność do trawienia pokarmu, w okresie po operacji jelit, a także podczas dochodzenia do zdrowia. Poniżej przedstawiamy ogólne zasady odżywiania się w każdym z tych przypadków.

Dieta po operacji w raku jelita grubego

Wszelkiego typu zabiegi operacyjne jelit prowadzą do konieczności zmiany odżywiania. Zazwyczaj są one tymczasowe i obejmują okres operacji oraz rekonwalescencji. Dieta po operacji jelita grubego w raku poza stanem jelit uwzględnia ogólny stan pacjenta, aczkolwiek zaznaczyć należy, że pierwszy tydzień po operacji podlega żywieniu pozajelitowemu. Inne formy uzupełniania składników pokarmowych stosuje się również w przypadku: powikłań czynności jelit upośledzających wchłanianie, ich niedrożności, niedokrwienia lub złej tolerancji pokarmu.

Jeśli jednak pacjent jest zdolny do fizjologicznego przetwarzania pokarmu, już po tygodniu od operacji otrzymuje płyny, a gdy są dobrze tolerowane powoli wdraża się do diety produkty stałe. Przechodzi się tym samym z diety po operacji do okresu rekonwalescencji, w którym stosuje się dietę podobną do zalecanej przy raku jelita grubego – wciąż może to być ten sam pacjent, a dieta ma m.in. niwelować ryzyko nawrotu i przerzutów.

Dieta w rekonwalescencji przy raku jelita grubego

Stosując się do zasad żywienia w raku jelita grubego, dieta powinna:

  • wyeliminować produkty niezdrowe i szkodliwe, jak: tłuszcze nasycone i wszelkie tłuste potrawy, cukier, grillowane i wędzone mięso, produkty instant,
  • dostarczać wiele białka potrzebnego do odbudowy organizmu,
  • wnieść dużą liczę produktów uważanych za zdrowe w piramidzie żywienia, w tym warzyw i owoców,
  • odpowiednio suplementować posiłki środkami (tylko naturalnymi), które mają wykazaną skuteczność w podnoszeniu odporności organizmu w chorobach nowotworowych, jak: miód gryczany, propolis, pierzga, ostropest i wiele innych.

Niewątpliwie dieta po operacji, w okresie rekonwalescencji, jest szczególnie ważna. Wówczas to istnieje zagrożenie ujawnienia się przerzutów, jest to więc również okres bardzo stresujący. Jednak w pewnym stopniu dieta może tu pomóc.

Rak jelita grubego – dieta zapobiegająca nawrotom

Dzięki badaniom naukowym posiadamy już wiedzę, którą możemy wykorzystać w diecie ukierunkowanej na prewencję antyrakową. Istnieje kilka naturalnych substancji, które można spożywać codziennie bo są łatwo dostępne, a przy tym zapobiegają nawrotom. Należy jednak zaznaczyć, że najlepiej je spożywać przed operacją wycięcia ogniska raka, a są to:

  • kwas foliowy – zmniejszający ryzyko powstania raka jelita grubego o 0.25, z pominięciem odbytnicy, a jego niedobór zawsze podnosi ryzyko zachorowania, jak się podejrzewa poprzez: a) zmniejszanie metylacji kodu genetycznego komórek, b) a także generowanie uszkodzeń DNA,
  • wapń – prowadzone badania w Europejskim Centrum Zapobiegania Rakowi dowiodły wpływu wapnia na redukcję nawrotów gruczolaków w jelicie grubym (należy pobierać 2 gramy na dobę),
  • błonnik pokarmowy – badania dowodzą dużego zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka jelita grubego u osób często spożywających błonnik (nawet do 50%),
  • probiotyki – wstępne badania wykazały karcenogenną rolę bakterii acidofilnych (o pobieraniu suplementu należy porozmawiać z lekarzem),
  • selen – podkreśla się również jego rolę w profilaktyce zachorowania na raka jelita grubego, lecz dane nie są sprecyzowane.

Przy powyższym należy pamiętać, że dieta w raku jelita grubego powinna być układana przez dyplomowanego dietetyka lub lekarza. Od 2012 roku pomoc tego typu powinno się uzyskać na każdym oddziale onkologicznym.

Najczęściej wybierane

Unikalny suplement

certyfikowany przez Uniwersytet Medyczny w Białymstoku

Darmowa dostawa

produktów na terenie kraju do zakupów powyżej 200 zł

100% Bezpieczne Zakupy

PayU / PayPal / MasterCard / Visa