Dieta to podczas terapii nowotworowej bardzo ważny element wspierający organizm w walce z chorobą. Również w produktach zbożowych możemy znaleźć składniki odżywcze, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie i które mogą mieć wpływ na komórki nowotworowe. Mamy oczywiście na myśli produkty pełnoziarniste, które są przede wszystkim bogate w błonnik. To substancja, która zdecydowanie jest ważną częścią diety stosowanej podczas leczenia nowotworów. Pełnoziarniste produkty zbożowe działają też profilaktycznie. Na czym polega magia błonnika? Jakie produkty zbożowe jeść, a których unikać? Dowiedzmy się!
Błonnik pokarmowy nazywa się również włóknem pokarmowym. To część struktury roślin, która sprawia, że dłużej czujemy się syci, wpływa na pozytywną pracę jelit czy poziom cholesterolu. Co za tym idzie ułatwia odchudzanie i sprzyja zachowaniu zadowalającego i zdrowego poziomu wagi. Niestety, zdecydowanie jest go za mało w naszej codziennej diecie. Średnie spożycie powinno być trzykrotnie większe! W fast foodach, białym pieczywie i makaronie czy słodzonych płatkach śniadaniowych niestety go nie znajdziemy. Tymczasem to właśnie błonnik pomaga zachować regularność wypróżnień, zapobiega zaparciom oraz dba o równowagę stężenia glukozy we krwi. Dzienne zapotrzebowanie to ok. 14 g błonnika na 1000 kcal. Jeśli ktoś spożywa 3000 kcal to powinien zawrzeć w codziennej diecie 42 g błonnika. Jeśli chodzi o nowotwory, błonnika działa pozytywnie przede wszystkim na raka jelita grubego. Chroni przed nim i ułatwia zmagania z chorobą.
Wróćmy na chwilę do stężenia glukozy we krwi. Klasyfikację żywności na podstawie tego, jaki wpływ ma na owo stężenie nazywamy indeksem glikemicznym. Wiedza na temat tego, jakie produkty znacznie podnoszą poziom cukru we krwi pozwala na zbudowanie zdrowej diety. Indeks glikemiczny informuje nas również o tym, co zaspokoi nasz głód na dłużej. Będą to produkty z niższym indeksem glikemicznym. Niski indeks ma również wpływ na leczenie i prewencję chorób nowotworowych. Wysoki indeks może przyczyniać się do rozwoju raka jelita grubego, piersi i endometrium. W leczeniu raka piersi, dieta zawierająca produkty o niskim indeksie glikemicznym w połączeniu z suplementowaniem witaminy D i ćwiczeniami zmniejsza ryzyko nawrotów.
Produkty zbożowe o wysokim indeksie glikemicznym to m.in. bułki pszenne, biały chleb, drożdżówki. Jeśli chcemy utrzymywać zdrową dietę opartą na produktach zbożowych z niskiem indeksem glikemicznym i odpowiednią ilością błonnika, zdecydujmy się na kaszę gryczaną, jęczmienną lub jaglaną, płatki owsiane albo żytnie oraz razowe pieczywo (na zakwasie).