Jesień, zima i wiosna to czas, kiedy nasz organizm znacznie bardziej narażony jest na rozmaite infekcje. Dlatego warto zadbać o swój układ odpornościowy. Na szczęście obecnie wzmocnienie odporności nie jest trudne. Wystarczy sięgnąć po kilka sprawdzonych sposobów, aby nie obawiać się przeziębienia czy innych infekcji o podłożu wirusowym.
Sen i odpoczynek
Podstawą dbania o odporność jest przede wszystkim regularny sen i odpoczynek. Organizm, który jest zmęczony znacznie słabiej broni się przed infekcjami. Osoby, które zbyt dużo pracują i mają za mało snu muszą liczyć się z tym, że prędzej czy później dopadnie je jakaś infekcja. Dorosły człowiek w ciągu doby powinien spać około osiem godzin. Podczas głębokiego snu, z którego nic nas nie wybudza, dochodzi do wzmożonej produkcji limfocytów w organizmie, a więc tych komórek, które niezbędne są do prawidłowej pracy układu immunologicznego.
Kiszonki
Osoby, które chcą poprawić odporność swojego organizmu powinny wprowadzić do diety kiszonki. Są one doskonałym źródłem naturalnych probiotyków, które gwarantują prawidłową pracę układu pokarmowego, ale wpływają również na układ odpornościowy. Co można jeść? Najbardziej popularne są oczywiście kiszone ogórki i kapusta, ale postawić można także na kiszone buraki, a nawet zakwas chlebowy.
Czosnek
Trudno wyobrazić sobie walkę o lepszą odporność bez czosnku. Nie bez powodu określany jest mianem naturalnego antybiotyku. Dostarcza szeregu witamin i minerałów. Zawiera również allicynę. Jest to substancja odpowiadająca za bardzo charakterystyczny zapach czosnku. Jednocześnie działa ona bakteriobójczo. Czosnek skutecznie chroni również przed infekcjami wirusowymi za sprawą lotnych związków siarki i licznych olejków eterycznych. Sięgając po niego, trzeba jednak pamiętać, że może podrażniać żołądek. Aby zniwelować ten efekt, należy łączyć go z odrobiną tłuszczu. Z kolei natka pietruszki pozwala wyeliminować nieprzyjemny zapach.
Miód
To chyba najsmaczniejszy produkt, który pozwala nam zadbać o kondycję układu odpornościowego. Warto sięgać po niego nie tylko profilaktycznie, ale również wtedy, kiedy choroba już nas dopadnie. Jedząc łyżeczkę miodu codziennie, skutecznie wzmocnimy nasz układ odpornościowy. Trzeba jednak pamiętać, aby nie rozpuszczać go we wrzątku. Zbyt wysoka temperatura zabija bowiem cenne substancje, które znajdują się w tym złotym przysmaku. W sprzedaży dostępne są różne rodzaje miodu, które są odmienne pod względem posiadanych właściwości. I tak najlepszy na odporność jest niezwykle lubiany przez Polaków miód akacjowy.
Propolis
To obok miodu jeden z darów, które człowiek otrzymuje od pszczół. Propolis to substancja, którą pszczoły dezynfekują i uszczelniają ul. Warto po niego sięgnąć ponieważ doskonale wpływa na odporność organizmu. Działa bakteriobójczo, wskazany jest szczególnie w infekcjach górnych dróg oddechowych.
Głównym działaniem propolisu jest zabijanie komórek rakowych i hamowanie rozwóju nowych.
Wskazane przez nas naturalne sposoby na wzmocnienie odporności to jedynie niewielka część tego po co można sięgnąć, aby zatroszczyć się o układ immunologiczny. Warto pamiętać, aby stosować je przez cały rok, ale nie tylko w okresie wzmożonych zachorowań na infekcje wirusowe.