Koszyk
Medical Honey suplement

4 ważne produkty pszczele w diecie przy złośliwym nowotworze

Odżywianie przy złośliwym nowotworze, czyli raku, ma ogromne i wieloaspektowe znaczenie. Pozwala i powinno:

  • utrzymywać ciało w adekwatnej sprawności,
  • wzmacniać odporność organizmu,
  • być lekkostrawne i redukować nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego,
  • a nawet wspomagać powrót do zdrowia.

W wielu badaniach potwierdzono lecznicze właściwości czterech produktów pszczelich i mogą one stanowić ważny element w diecie przy złośliwym nowotworze.

4 produkty pszczele pomocne podczas leczenia raka

Nie tylko pozwalają nabrać sił, nie są odrzucane przez pacjenta po chemio czy radioterapii, gdyż nie mają ostrego zapachu i są względnie łagodne dla układu pokarmowego, dostarczają potrzebnych składników mineralnych i uzupełniają dietę, lecz również wykazano w badaniach naukowych ich wpływ na wychodzenie z choroby, a w jednym przypadku jest on spektakularny.

Mowa tu o czterech składnikach: miodzie, propolisie (kit pszczeli), pierzdze i mleczku pszczelim. Poza wspólnymi, każdy z nich posiada odmienne właściwości:

  1.  Miód – ogólnie uznany za produkt dostarczający zdrowia, w diecie przy złośliwym nowotworze ma również podobny status. Świadczy o tym nasilające się zainteresowanie miodem przez bromatologię – naukę zajmującą się zdrowym żywieniem.
    Po pierwsze, miód ma oddziaływanie bakteriobójcze, w dodatku silniejsze niż niektóre antybiotyki. Stąd też m.in. wynika jego oddziaływanie przeciwzapalne. Zabija nie tylko bakterie, ale też grzyby. Natomiast w przypadku nowotworów posiada substancje, które mają działanie sensu stricto antyrakowe, a są to m.in.: estety fenetylowe kwasu kawowego, chryzyna czy tricetyna, której działanie na komórki rakowe jest szczególnie silne. W wielu badaniach naukowych, które zapoczątkowano w 2000 roku, dowiedziono, że miód ma hamujący wpływ na wzrost komórek rakowych, m.in. w: raku piersi, płuc, wątroby, włókniakomięsaku, glejaku i białaczce.
  2. Pierzga – powstaje podczas zbierania przez pszczoły pyłku kwiatowego. Dowiedziono, że ma ogólne właściwości zdrowotne. Wzmacnia układ odpornościowy, poprawia pracę jelit, reguluje przemianę materii, jednak to co tutaj istotne to fakt, iż wzmaga również działanie antynowotworowe, gdy zmiesza się ją z propolisem. Aczkolwiek względem badań naukowych, jak dotąd dowiedziono jedynie jej funkcji profilaktycznej w nowotworach.
  3. Mleczko pszczele – bogate źródło składników mineralnych, białek, tłuszczy, witamin i węglowodanów, posiada tym samym właściwości wzmacniające, ale też bakteriostatyczne. Ponadto
  4. Propolis – bezwzględnie najważniejszy produkt pszczeli, z wielokrotnie dowiedzioną w badaniach naukowych rolą hamującą i niszczącą nowotwory. Potwierdzono, iż zapobiega powstawaniu przerzutów po operacjach onkologicznych oraz wpływa na zanikanie komórek rakowych.

Propolis to popularnie zwany kit pszczeli. Jego właściwości są zaskakujące. Dieta przy złośliwym nowotworze uwzględniająca propolis, poza wzmocnieniem układu immunologicznego, prowadzi do zminimalizowania zagrożenia dalszego rozwijania się choroby.

W jakiej postaci spożywać pszczele produkty w diecie przy chorobie nowotworowej?

Z oczywistych względów miód należy spożywać w naturalnej, płynnej lub skrystalizowanej postaci. Pozostałe wymienione wcześniej substancje można pobierać na kilka sposobów:

  • po zmieszaniu z miodem, co szczególnie dotyczy pierzgi i mleczka pszczelego, gdyż kit pszczeli wymaga zaawansowanej obróbki,
  • w roztworach z alkoholem – szczególnie często w warunkach domowych rozpuszcza się w nim właśnie propolis, od dawna jest on uznany za lek na wrzody żołądka i pity jest w takiej postaci,
  • w roztworach bez alkoholu, które pojawiły się niedawno na rynku z myślą głównie o dzieciach chorych na nowotwory,
  • rozpuszczone w wodzie – należy moczyć co najmniej 4 godziny (dotyczy pierzgi),
  • oraz w postaci suplementów, które zazwyczaj są skondensowanymi preparatami.

W myśl zasady, iż osoba chora potrzebuje większych dawek od zdrowej, która spożywa produkty pszczele profilaktycznie, w diecie przy chorobie nowotworowej zaleca się stosowanie preparatów silnych, czyli kondensatów, wyciągów czy ekstraktów. Warto tu zwrócić uwagę na produkty certyfikowane przez Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, do których należy m.in. preparat z propolisu PPE 1400.

Najczęściej wybierane

Unikalny suplement

certyfikowany przez Uniwersytet Medyczny w Białymstoku

Darmowa dostawa

produktów na terenie kraju do zakupów powyżej 200 zł

100% Bezpieczne Zakupy

PayU / PayPal / MasterCard / Visa