Wszelkiego typu zabiegi operacyjne jelit prowadzą do konieczności zmiany odżywiania. Zazwyczaj są one tymczasowe i obejmują okres rekonwalescencji. Jak wygląda taka rekonwalescencja pod kątem diety pooperacyjnej? Dieta po operacji raka jelita grubego wprowadzana jest po pierwszym tygodniu pozajelitowego podawania pokarmu. Następnie stopniowo przyzwyczaja się chorego do powrotu do dawnego, zdrowego żywienia.
Postępowanie w diecie po operacji jelita grubego
Jest tak przy dobrych rokowaniach pooperacyjnych bez względu na schorzenie. W przeciwnym wypadku stosuje się inne formy uzupełniania składników pokarmowych, np. gdy dochodzi do powikłań czynności jelit upośledzających wchłanianie, ich niedrożności, niedokrwienia lub złej tolerancji pokarmu.
Po pierwszym tygodniu od operacji, właściwie żywienia szpitalnego pozajelitowego, pacjenta należy przyzwyczajać do pożywienia zgodnie z jego indywidualną tolerancją i jest to zalecenie najważniejsze. Bez pośpiechu wprowadza się wówczas do diety pokarmy płynne, lekkostrawne, z czasem je wzbogacając – np. przechodząc z odżywczych płynów do zup kremów (naturalnych, nie instant). Przy ich właściwej tolerancji wprowadza się do płynów pokarmy stałe, nadal jednak delikatne, rozdrobnione, zmiksowane i jednorodne pod względem składników, by zanadto nie obciążać jelit.
Pacjent przeszedł laparotomię, czyli otwarcie jamy brzusznej w celu wykonania zabiegu. Należy być ostrożnym, jeśli chodzi o decydowanie jaka dieta będzie najlepsza po laparotomii. Ogólne zasady diety po operacji jelita grubego zakładają również unikanie pewnych produktów, są to przede wszystkim: drażniąca sól (również mieszanki przypraw, w których jej zawartość jest bardzo duża), cukier, produkty z zawartością konserwantów, tłuszcze oraz używki. To, co będzie pomocne to dieta wysokobiałkowa. Należy również stale, odpowiednio nawadniać organizm. Dieta powinna być wspomagana wodą i lekkostrawna.
Etapy i przepisy diety po operacji jelita grubego
Jaka dieta po operacji jelita grubego? Podsumowując, dieta po operacji jelita grubego ma za zadanie dostarczać choremu wszystkich potrzebnych składników odżywczych bez nadmiernego obciążania chorych jelit. Obejmuje ona tym samym pewne etapy, które można ująć następująco:
-
- Dieta pozajelitowa – wynikająca z konieczności gojenia się ran.
- Dieta płynna – oszczędzająca pracę jelit, a przede wszystkim nie wyzwalająca dodatkowych dolegliwości.
- Dieta przejściowa – wdrażająca potrawy stałe o delikatnej strukturze i konsystencji.
- Dieta właściwa – gdy można już jeść, np. gotowane warzywa bez odczuwania dyskomfortu.
Natomiast przepisy w diecie pooperacyjnej raka jelita grubego dotyczą właściwie produktów, które podaje się w trzech ostatnich fazach, gdyż należy również uwzględnić preferencje osoby chorej i jej apetyt. Nie ma więc przepisu dla wszystkich, a przez wzgląd na to należy kierować się ogólnymi zasadami:
- Dieta płynna – skoncentrowana jest na podawaniu płynów o różnej konsystencji (rzadkich lub gęstych); do gęstych należy np. miód, który można rozcieńczać z wodą, a działa przeciwzapalnie i regulacyjnie, co w rekonwalescencji ma znaczenie, dieta przejściowa – cechuje się wprowadzaniem do posiłków lekkostrawnych produktów ze względu na strukturę i właściwości; w pierwszym przypadku są to produkty: rozdrobnione, rozmiękczone, zmielone itp., np.: budynie, kisiele, jogurty, zupy kremy, przeciery owocowe, owsianki i podobne, w drugim są to jednocześnie produkty lekkostrawne i np. w zupach kremach należy je blendować, a są to: pieczarki, pomidory, seler, kalafior, buraki, marchewka, ogórki, szparagi, szpinak, unikać natomiast należy warzyw strączkowych, kukurydzy, kapusty, cebuli, papryki i czosnku,
- Dieta właściwa – gdy jeszcze chory nie powrócił do pełnego zdrowia, lecz bez dolegliwości trawi już pokarmy stałe, powinno się uwzględniać zdrowe dla jelit: kasze, drobne makarony, jajka gotowane na miękko, niskotłuszczowe przetwory z mleka, gotowany drób i ryby.
Podobnymi zasadami możemy kierować się, gdy zajmuje nas dieta po appendektomii, czyli wycięciu wyrostka robaczkowego. Przy powyższym należy stale pamiętać, czego w diecie po operacji jelita grubego należy unikać, a są to poza wcześniej wymienionymi: napoje gazowane, orzechy, czekolada, większość przypraw, tłuste mięso, owoce z nasionami oraz kawa i herbata. Resekcja jelita grubego, czyli jego wycięcie w oczywisty sposób wpływa na funkcjonowanie całego układu trawiennego. Dieta jelitowa po operacji powinna być skrupulatnie dobrana.