Ryby są niezwykle ważnym elementem zbilansowanej diety. Dlaczego? Dzieje się tak, ponieważ zawierają wiele korzystnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych oraz witaminę D, te składniki zaś są istotnym czynnikiem dla prawidłowego funkcjonowania i rozwoju mózgu oraz spełniają szereg innych, korzystnych funkcji. Niestety wiele osób nie dba o spożycie odpowiedniej ilości ryb. Czy ma to duże znaczenie? Czy włączenie ryb do diety wspomaga terapię nowotworową? Poniżej postaramy się przybliżyć działanie niezwykle cennych składników występujących w rybach.
Wielonienasycone długołańcuchowe kwasy tłuszczowe n-3
Pod tą długą nazwą kryją się niesamowicie ważne dla naszego organizmu substancje.
Ryby są źródłem kwasu eiko-zapentaenowego (EPA), który wykazuje efekt przeciwzapalny, poprawia naszą odporność, hamuje proliferację komórek, czyli ich namnażanie. Dlatego kwasy tłuszczowe zawarte w rybach mogą wykazywać korzystne działanie w przypadku nowotworów, ponieważ hamują ich przyrost. Wprowadzają też komórki nowotworowe na szlaki apoptozy. Co to jest apoptoza? To proces programowej śmierci komórek. Kwas EPA zatem może wspomagać terapię nowotworową.
W rybach znajdziemy również kwas dokozaheksaenowy (DHA). Wykazuje on podobne działanie do kwasu EPA, podobnie jak on działa na nasz organizm wielokierunkowo, w tym immunomodulująco i hamująco na przyrost szkodliwych komórek nowotworowych. Oba te kwasy mają też szereg innych właściwości prozdrowotnych, w tym korzystne działanie przy chorobach układu krążenia.
Badania wykazują, że kwasy tłuszczowe EPA oraz DHA w diecie mogą działać ochronnie w przypadku nowotworów jelita, a także sutka, prostaty, trzustki, płuc i żołądka, można więc powiedzieć, że wykazują pozytywne działanie przeciwnowotworowe.
Witamina D
Witamina D wykazuje szereg korzystnych właściwości dla naszego zdrowia. Jest istotna dla odporności organizmu czy też prawidłowego rozwoju układu kostnego, ma także efekt przeciwnowotworowy.
Ryby są właściwie jedynym źródłem witaminy D w naszej diecie, chociaż niewielkie jej ilości znajdziemy również w mleku. Głównym źródłem witaminy D w naszym organizmie jest ekspozycja na słońce i jej synteza skórna, jednak w naszym klimacie, głównie w miesiącach jesienno-zimowych jest to zdecydowanie utrudnione. Dodatkowo zbyt długie narażenie na działanie promieni słonecznych może prowadzić do nowotworów skóry, dlatego zaleca się suplementację witaminy D, w szczególności w zimniejszych okresach roku.
Aby utrzymać zbilansowaną dietę powinniśmy spożywać tłuste ryby morskie, takie jak dorsz, szprot, makrela, śledź czy łosoś dwa do trzech razy w tygodniu. Niestety, nie wszędzie świeże ryby są łatwo dostępne, stąd też może pojawić się myśl o zastąpieniu ich rybami mrożonymi bądź wędzonymi. Te ostatnie obarczone są ograniczeniami, gdyż wędzone przetwory rybne mogą zawierać rakotwórcze związki takie jak węglowodory aromatyczne, a także duże ilości soli. Badania wskazują jednak, że świeże ryby przygotowane na parze bądź pieczone mają korzystny wpływ przy wspomaganiu terapii nowotworowej.