Wielu z Was z pewnością wydaje się, że mleko i produkty mleczne są stosunkowo stałym elementem diety Polaków i Polek. Z pewnością nie stronimy od mleka czy serów, ale badania wykazują, że polskie jadłospisy są dość ubogie w wapń. Wapń to zaś niezwykle istotny składnik, który znamy głównie jako budulec kości. Ma on jednak również wpływ na jelita i chroni je przed nowotworami. Które produkty mleczne warto wprowadzić do diety towarzyszącej terapii nowotworów? Jakich produktów unikać? Dowiedzmy się jak działają wapń i probiotyki oraz sprawdźmy, które produkty nabiałowe są dla nas bezpieczne i potrzebne.
Spożywanie produktów mlecznych podczas terapii nowotworowej nie jest ostatecznie rozwiązaną i jednoznaczną kwestią. Jak już wspomnieliśmy na początku, produkty mleczne mogą chronić przed rozwinięciem się raka jelita grubego, w szczególności u kobiet. Nie zaliczają się do nich jednak sery żółte. Nadmierne spożycie nabiału może z kolei przyczyniać się do rozwoju raka prostaty. Jak widzicie, nie jest to najłatwiejsza do sklasyfikowania grupa produktów. Zawiera jednak wartościowe składniki odżywcze.
WAPŃ
W naszym przewodzie pokarmowym występują wtórne kwasy żółciowe. Mogą mieć one mutagenny wpływ na błonę śluzową jelita grubego. Co to znaczy? Mogą wywoływać nowotwór jelita. Wapń przejawia zdolność do wiązania owych kwasów, dzięki czemu ich wyniszczający wpływ zostaje znacznie zminimalizowany. Warto zadbać o odpowiednią ilość wapnia w diecie. Pamiętajmy, że jego źródłem są nie tylko produkty mleczne. Można swobodnie uzupełniać niedobory wapnia warzywami kapustnymi lub roślinami strączkowymi. Odradzamy suplementację wapnia, chyba że po konsultacji jej z lekarzem.
PROBIOTYKI
Bakterie probiotyczne (Lactobacillus i Bifidobacterium) mają bardzo dobry wpływ na raka jelita grubego. Warto połączyć je z podobnie brzmiącymi prebiotykami. Są to składniki wspomagające rozwój mikroflory jelit. Szczególnie sacharydy, które występują m.in. w pszenicy, cebuli czy bananach. Probiotyki przywracają fizjologiczny charakter mikroflorze jelitowej, co działa przeciwzapalnie i immunostymulująco (wpływa pozytywnie na naszą odporność). Wspomagane dietą jelita wytwarzają wiele związków o działaniu przeciwnowotworowym, m.in. SCFA z błonnika pokarmowego, enterolakton z lignanów obecnych w produktach zbożowych lub urolityny A i B z kwasu elagowego.
SKONIUGOWANY KWAS LINOLENOWY
Izomery skoniugowanego kwasu linolenowego występują w mleku. Ich zawartość jest jednak zależna od składu pasz spożywanych przez krowy. Działają antyproliferacynie na komórki nowotworowe jelita grubego. Mogą też hamować rozwój raka piersi. Zauważono jednak, że mogą mieć wpływ na powstawanie insulinooporności.
Warto wzbogacać swoją dietę w wapń i probiotyki. Jednak nie zawsze muszą one pochodzić z produktów mlecznych. W szczególności odradzamy sery żółte i słodzone artykuły typu owocowe jogurty. Jeśli chcecie inwestować w produkty mleczne, niech będą to mleko, kefir i jogurty naturalne. Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia zalecane produkty mleczne powinniśmy spożywać w ilości co najmniej dwóch szklanek dziennie.