Koszyk

Ołów może być toksyczny

Wiecie już, że żeby cieszyć się zdrowiem, powinniśmy wystrzegać się kadmu. Kolejnym pierwiastkiem negatywnie wpływającym na nasz organizm jest ołów. Ten ciężki metal nie ulega biodegradacji, przez co zostaje w środowisku naturalnym niezwykle długo. Do naszego ciała może łatwo dostać się za pośrednictwem jedzenia. Przyjrzyjmy się mu z bliska, żeby dowiedzieć się, jakie składniki diety warto ograniczyć, na jakie elementy zdrowia ołów może mieć negatywny wpływ i jak możemy z owym wpływem walczyć.

Skąd ołów bierze się w naszym jedzeniu? Bardzo często trafia on do zbiorników wodnych za pośrednictwem ścieków przemysłowych wylewanych do rzek i jezior. W rolnictwie używane są również nawozy azotowe, które przenoszą ołów do żywności. Z tego łatwo wywnioskować, że ołów może trafić do naszego organizmu głównie za pośrednictwem jedzenia. Wymienione czynniki sprawiają bowiem, że znajduje się on zarówno w wodzie, w ziemi i w powietrzu. Pozostała grupa to ludzie narażeni zawodowo.

W żywności największą zawartość ołowiu znajdziemy w produktach roślinnych, jak choćby warzywach liściastych i korzeniowych (szczypior, sałata, marchew, pietruszka), ziemniakach, owocach, produktach zbożowych. Nieco mniej tego pierwiastka spotkać można w warzywach strączkowych, dyniowych i pomidorach. Narażone na ołów staje się również jedzenie poddawane specjalnym procesom technologicznym lub pakowane w opakowania, w których składzie znajduje się właśnie ołów. A co z mięsem i produktami pochodzenia zwierzęcego? Na występowanie ołowiu narażone są mleko, podroby, dziczyzna, mięso zwierząt rzeźnych i ryby z akwenów zanieczyszczonych wspomnianymi już ściekami przemysłowymi.

Jeśli ołów pojawia się w miodzie, to jest to spowodowane właśnie zanieczyszczeniem terenów, na których żywią się pszczoły. Badania Zakładu Bromatologii UwB wykazały, że w miodach w województwie podlaskim występują przekroczenia ilości ołowiu. Warto uważać na ołów, szczególnie w diecie najmłodszych, ponieważ u nich wchłanianie ołowiu sięga 50%. U dorosłych liczba ta spada do 10%.

Dlaczego ołów może być niebezpieczny? Zaburza pracę układów krwiotwórczego, nerwowego i sercowo-naczyniowego. Może przyspieszać rozwój miażdżycy i chorób autoimmunologicznych oraz negatywnie wpływać na ciśnienie. Ołów szkodzi też wątrobie i nerkom. Niestety, szczególnie wpływ na immunologię może prowadzić do rozwinięcia się chorób nowotworowych. Według IARC, czyli Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem, ołów został zaliczony do grupy związków o działaniu prawdopodobnie rakotwórczym. Należałoby dążyć takiej produkcji artykułów spożywczych, by uzyskać, jak najniższą zawartość ołowiu. Miody z ekstraktem propolisu Medical Honey są badane na obecność pierwiastków toksycznych i całkowicie bezpieczne oraz wspierające w procesie leczenia nowotworów.

Najczęściej wybierane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Unikalny suplement

certyfikowany przez Uniwersytet Medyczny w Białymstoku

Darmowa dostawa

produktów na terenie kraju do zakupów powyżej 200 zł

100% Bezpieczne Zakupy

PayU / PayPal / MasterCard / Visa