Koszyk

Jak dieta zapobiega nowotworom?

Pewnie słyszeliście kiedyś o takim terminie jak chemoprewencja. Określa on zespół działań, które mają zahamować, odwrócić lub opóźnić proces rozwoju nowotworu. Można realizować ją lekami, ale równie pomocna w zapobieganiu chorobie będzie dieta. Może ona pomóc w tym, żeby nowotwór łagodny nie przekształcił się w nowotwór złośliwy. Skuteczne lekarstwo na raka jest nieustannie poszukiwane. Możemy jednak korzystać z dobrodziejstw, które daje nam natura, profilaktycznie dbać o nasz organizm i uważnie dobierać składniki diety, które nie pozwalają na rozwój nowotworów. Jedzenie może mieć wpływ na chorobę zarówno na poziomie komórkowym, jak i na poziomie układu odpornościowego. Wsparcie to będzie największe u osób zdrowych, osób z grupy podwyższonego ryzyka lub tych, które wyzdrowiały i pracują nad tym, żeby nie nastąpił nawrót choroby. Wszystkim jednak polecamy zapoznanie się ze składnikami odżywczymi i produktami, które mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Jakie składniki najczęściej wymienia się w kwestii ochrony przed nowotworami? Z pewnością będą to polifenole. Ze względu na silne działanie przeciwutleniające zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu. Znajdziecie je w bardzo wielu produktach spożywczych. Występują przede wszystkim w roślinach.

Warto zapamiętać też selen i cynk. Pierwszy z nich ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy i tarczycę. Obniża ryzyko zapadnięcia na niektóre choroby nowotworowe. Chroni komórki przed toksynami i wolnymi rodnikami, czyli oksydantami atomami o jednym elektronie be pary, które próbują pobrać brakujący elektron z sąsiednich komórek, przez co prowadzą do ich uszkodzenia. Ich pojawienie się to część naturalnego procesu starzenia. Selen to świetny przeciwutleniacz, którego wysoką zawartość możemy znaleźć choćby w tuńczyku. Cynk zaś znamy prawdopodobnie głównie z jego pozytywnego wpływu na włosy, skórę i paznokcie. Jednak jest on również świetny dla układu immunologicznego. Dorośli powinni spożywać ok. 5 g cynku dziennie. Możemy znaleźć go w sezamie, pestkach dyni i słonecznika oraz w kakao.

Witaminy C, A oraz E to również doskonałe antyoksydanty. Neutralizują one skutki działania karcynogenów i usuwają z organizmu niepożądane substancje, które mogą wpływać na rozwój nowotworów. Witamina A zapobiega nowotworowej transformacji komórek. Witamina E nazywana jest witaminą młodości ma pozytywny wpływ na skórę i gojenie się ran. Witamina C to znane wszystkim panaceum na odporność. W drużynie mają zbawienny wpływ na nasz organizm i chronią nas przed nowotworami. Szukajmy ich w produktach roślinnych, warzywach i owocach.

Najczęściej wybierane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Unikalny suplement

certyfikowany przez Uniwersytet Medyczny w Białymstoku

Darmowa dostawa

produktów na terenie kraju do zakupów powyżej 200 zł

100% Bezpieczne Zakupy

PayU / PayPal / MasterCard / Visa