Odżywianie się po zachorowaniu na raka ma bardzo duże znaczenie w powracaniu do zdrowia. Ostatnie badania wykazały jednak, że odpowiednia dieta w chorobie nowotworowej może również: spowalniać proces choroby, wzrost komórek rakowych i hamować ryzyko przerzutów.
Wielu Pacjentów, szczególnie przez objawy skojarzone z chemioterapią, ma problemy z przyjmowaniem pokarmów. Odczuwane nudności, wymioty, niechęć do jedzenia, często nasilają niektóre, dawniej tolerowane produkty. Dlatego też warto zwrócić uwagę na wysoce przyswajalne składniki roślinne, stosunkowo neutralne dla preferencji smakowych, a jednocześnie zawierające składniki wspomagające leczenie nowotworów.
10 substancji roślinnych wskazanych w diecie onkologicznej
Produkty roślinne są lepiej tolerowane nie tylko przez układ trawienny, a po chemioterapii rzadziej zwracane, lecz również ich smak i zapach, w przeciwieństwie do produktów zwierzęcych, nie wyzwala tak częstych nudności i wymiotów. W pierwszych fazach leczenia chemioterapią mogą więc być lepiej tolerowane, dzięki czemu wzrasta szansa na szybsze dochodzenie chorego do zdrowia.
Onkolodzy zdają sobie sprawę z tego problemu i uznają go za bardzo istotny.
Brak przyjmowania pokarmu przez leczonych Pacjentów lub jego zwracanie może bowiem wtórnie pogorszyć ich stan. Medycyna jednak nie walczy z tym problemem skutecznie o czym świadczy fakt, iż wszystkie objawy związane z niechęcią do jedzenia są wśród chorych powszechne. W tym względzie dieta onkologiczna stanowi pewne wsparcie leczenia. Produkty roślinne mają chociaż szansę „obejść” niechęć chorego do wielu zapachów i smaków związanych z dietą zwierzęcą.
Wegetariańska dieta onkologiczna powinna m.in. zawierać cztery grupy produktów. Warto je krótko opisać, a następnie wskazać w jakich występują produktach.
Należą do nich:
- witaminy (C i E) – pełniące głównie funkcję antyoksydantów,
- karotenoidy (α i β-karoten, likopen, luteina) – dowiedziono w badaniach, że ich spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe (podobnych danych nie obserwowano względem suplementów diety zawierających karotenoidy),
- koenzym Q10 – wzmacniający układ immunologiczny,
- oraz polifenole (kwasy fenolowe, lignany, stilbeny, flawonoidy) – odpowiedzialne za niszczenie wolnych rodników oraz biorące udział w detoksykacji.
Natomiast powyższe składniki odnaleźć można w następujących produktach żywnościowych:
- witaminy występują w: C – w cytrusach, naci pietruszki, czarnych porzeczkach, brukselce, kalarepie, brokułach, owcach dzikiej róży i miodzie; E – olejach roślinnych, kiełkach pszenicy, migdałach, orzechach włoskich i ziemnych;
- karotenoidy w największej ilości znajdują się w: α i β-karoten – miodzie, marchwi, pomidorach, papryce, zielonych warzywach liściastych; likopen – pomidory; luteina – szpinaku, sałacie, brokułach, selerze;
- koenzym Q10 obecny jest wśród produktów roślinnych tylko w oleju sezamowym,
- natomiast polifenole występują w: kwasy fenolowe – malinach, czarnej porzeczce, poziomkach, czerwonej cebuli, herbacie; lignany – siemieniu lnianym, ziarnach zbóż, kawie; stilbeny – występują w resweratrolu (przeciwutleniacz) znajdującym się w: pestkach winogron, owocach i winie; flawonoidy zawierają wiele grup, dlatego, chociaż są polifenolami, wyróżniono je oddzielnie, a występują w: katechiny – morelach, wiśniach, kakao, zielonej herbacie; flawony – selerze naciowym, naci pietruszki, ziarnach zbóż; izoflawony – ziarnach soi; flawanony – białych częściach cytrusów i nasionach brzoskwiń; flawanole – cebuli i herbacie; antocyjany – ziarnach zbóż, winogronach, jagodach i żurawinie.
Powyższej propozycji nie należy jednak traktować jak zalecenia zamkniętego, do którego nie można dodawać innych produktów. Ważne są w tym względzie preferencje smakowe chorego oraz to, które produkty żywnościowe najlepiej toleruje. Dieta onkologiczna przede wszystkim powinna być bogata w białko, a przy wykluczeniu produktów zwierzęcych jego deficyt powinien być właściwie uzupełniony.
Kiedy stosować wegetariańską dietę w chorobie nowotworowej?
Oczywiście pierwszą sytuacją, która wyklucza pokarmy zwierzęce jest przedchorobowe odżywianie się chorego. Jeśli był on wegetarianinem z pewnością dieta antynowotworowa złożona wyłącznie z produktów roślinnych znajdzie aprobatę. Inny, istotny fakt, to ułatwione trawienie pokarmów roślinnych w przeciwieństwie do zwierzęcych. W tym wypadku należy wykorzystywać tę wiedzę w ogólnym rozpisie diety w chorobie nowotworowej. Istotny jest jeszcze fakt większych możliwości obróbki produktów roślinnych (rozdrabniania, miksowania), a w niektórych przypadkach ich płynna konsystencja ułatwia wchłanianie.
Tak jest z miodem, który pełni ważną rolę w diecie onkologicznej. Podaje się go szczególnie często w pierwszych dniach od podania chemii. Można go dowolnie rozcieńczać przegotowaną wodą i właściwie przez wzgląd na swoje nie tylko żywieniowe właściwości, ale również antyrakowe, powinien być stosowany przez cały czas trwania rekonwalescencji.