Wiecie już, że żeby cieszyć się zdrowiem, powinniśmy wystrzegać się kadmu. Kolejnym pierwiastkiem negatywnie wpływającym na nasz organizm jest ołów. Ten ciężki metal nie ulega biodegradacji, przez co zostaje w środowisku naturalnym niezwykle długo. Do naszego ciała może łatwo dostać się za pośrednictwem jedzenia. Przyjrzyjmy się mu z bliska, żeby dowiedzieć się, jakie składniki diety […]
Kategoria: Blog
Witaj na blogu o diecie w chorobie nowotworowej
Odpowiednia dieta w chorobie nowotworowej dobierana jest zgodnie z określonym celem w zależności od etapu choroby:
po zachorowaniu ma mieć wzmacniający oraz prozdrowotny charakter,
podczas leczenia chemioterapią, gdy organizm nie przyjmuje wszystkich pokarmów, ma to ułatwiać oraz dostarczać potrzebnych i łatwo przyswajalnych produktów żywieniowych,
a podczas dochodzenia do zdrowia ma przyśpieszać regenerację organizmu.
Pozwalają na to naturalne środki, które organizm toleruje lepiej niż każdą chemię (leki). Nasz blog przybliży Ci wszystkie te kwestie i pokaże je w sposób przystępny, a jednocześnie profesjonalny.
Produkty pszczele w diecie na raka
Z badań naukowych wynika, że spośród występujących w przyrodzie substancji naturalnych, te rodzime rokują najlepiej. Dotyczy to wszystkich produktów pszczelich: miodu, kitu pszczelego (propolisu), mleczka pszczelego oraz pierzgi.
Spośród wymienionych substancji największe znaczenie ma kit pszczeli. Badania naukowe wykazały, że ma on wspomagający leczenie charakter w następujących nowotworach: glejaku mózgu, czerniaku, białaczce w raku: prostaty, trzustki, okrężnicy, skóry, piersi oraz w nowotworach ginekologicznych. Wysoka jakość nowoczesnych suplementów w diecie na raka – o tym również przeczytasz na naszym blogu. Zachęcamy do lektury.
Nowotwory głowy a… CBD
CBD to kannabidiol, związek chemiczny występujący w konopiach. Nie ma działania psychoaktywnego. Jest stosowany w medycynie jako suplement diety w postaci olejków. Zwykle używa się go, żeby zapanować nad lękiem, pomóc sobie w zaśnięciu lub uśmierzyć ból. Pojawiają się również opinie, że marihuana może być pomocna w leczeniu nowotworów. Badania na ten temat trwają. Przyjrzyjmy […]
Kadm – co robi w naszym organizmie?
Część występujących w środowisku pierwiastków ma zdecydowanie negatywny wpływ na nasz organizm. Mogą dostawać się do niego m.in. za pośrednictwem jedzenia. Toksyczne pierwiastki są na tyle powszechne, że często przenikają do produktów spożywczych. Niezwykle trudnym, a wręcz niemożliwym zadaniem byłoby ich zupełne wyeliminowanie. Możliwe jest jednak ograniczenie ich ilości w codziennej diecie. W tym artykule […]
KONOPIE SIEWNE – CO TO JEST?
Autor artykułu: Maria H. Borawska – prof. dr hab. n.farm Konopie siewne (Cannabis sativa) Konopie siewne – gatunek jednorocznej rośliny z rodziny konopiowatych. Obok lnu i bawełny jest to najbardziej wydajna roślina włóknista na świecie, z której możemy wytwarzać np.: tkaniny, liny i płótna żaglowe, sieci rybackie odporne na wilgoć. Pierwszy papier był wytwarzany w […]
Miód gryczany i jego właściwości
Jednym z najchętniej kupowanych gatunków miodu jest miód gryczany. Posiada szereg właściwości zdrowotnych, wyróżnia się również wyjątkowym smakiem. Sprawdza się jako dodatek do napojów deserów, ale może być także doskonałą bazą do maseczek na twarz. Poznajmy go nieco bliżej. Jak wygląda miód gryczany? Miód gryczany jest bardzo charakterystyczny. Wyróżnia go przede wszystkim kolor, który jest […]
Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności
Jesień, zima i wiosna to czas, kiedy nasz organizm znacznie bardziej narażony jest na rozmaite infekcje. Dlatego warto zadbać o swój układ odpornościowy. Na szczęście obecnie wzmocnienie odporności nie jest trudne. Wystarczy sięgnąć po kilka sprawdzonych sposobów, aby nie obawiać się przeziębienia czy innych infekcji o podłożu wirusowym. Sen i odpoczynek Podstawą dbania o odporność […]
Dieta wegetariańska i ograniczenie spożywania mięsa
Ciągle brakuje jednoznacznych danych odnośnie wpływu diety wegetariańskiej na ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. W badaniach epidemiologicznych jedni badacze wskazywali na niższą częstość występowania niektórych typów nowotworów w grupie wegetarian w porównaniu do osób spożywających mięso, inni nie obserwowali tej zależności. Nie ulega natomiast wątpliwości że prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska może przynieść wiele korzyści zdrowotnych – ma znaczenie w […]
Żywność o działaniu przeciwnowotworowym
W zapobieganiu powstawania i hamowaniu rozwoju nowotworów niezwykle istotne znaczenie ma chemioprewencja, która polega na wykorzystaniu naturalnych lub syntetycznych substancji wykazujących aktywność biologiczną. Największą efektywność tej strategii upatruje się oczywiście w populacji zdrowych osób i osób z grup podwyższonego ryzyka rozwoju choroby nowotworowej a także u osób po zakończonym procesie leczenia, w celu zapobiegania nawrotom […]
Błonnik i węglowodany w układaniu diety antynowotworowej
Żywienie w chorobie nowotworowej zyskało już sobie znaczenie czynnika wspomagającego leczenie Pacjentów onkologicznych. Znane są produkty zalecane oraz te, których należy unikać. Do tych pierwszych należy m.in. błonnik, do drugich węglowodany. Przypisuje się im duże znaczenie w diecie antynowotworowej, gdyż błonnik ma anty kancerogenne znaczenie, natomiast glukoza jest podstawowym budulcem komórek nowotworowych. Cukru więc należy […]
Dieta w chorobie nowotworowej – kilka mitów żywieniowych
Świadomość znaczenia żywienia w chorobie nowotworowej doprowadziła do uznania dietetyki klinicznej za istotny element leczenia Pacjentów onkologicznych. Jednak nie we wszystkich szpitalach dietetycy są zatrudnieni, a nierzadko Pacjenci samodzielnie próbują układać sobie dietę. Jest to skojarzone z faktem, iż w ten sposób walczą czynnie z chorobą. Odżywianie się jest bowiem jednym z elementów, które można […]